Apple yeni nesil iPhone’larda katıl hal düğmelerini kullanmayı planlıyor

iphone 15

Geçtiğimiz sene sonundan beri iPhone 15 Pro ve Pro Max’te katı hal düğmelerinin olacağı ileri sürülüyordu. Ünlü analist Ming-Chi Kuo, iPhone 15 serisiyle birlikte iPhone’larda fiziksel düğmelerin olmayacağını söylemişti. Farklı kaynaklar tarafından da bu durum dile getirildi. Apple’ın yeni patent başvurusu gelecek nesil iPhone’larda katı hal düğmelerinin olacağını bir kere daha ortaya koyuyor.

Katı hal düğmeleri birkaç aydır ara ara gündeme gelen bir dedikodu. Bu tuşlar, Taptic Engine’lar sayesinde hareket hissini simüle edip, dokunsal geri bildirim yapmak amacını taşıyor. iPhone 7’deki Home tuşu veya yeni MacBook’lardaki Force Touch trackpad’e benzer diyebiliriz. Apple’ın yeni bir patent başvurusunda katı hal düğmeleri ve benzer yöntemlerin gelecek nesil cihazlarda kullanılabileceği belirtiliyor. Telefon çiziminde düğmelerin nasıl kullanıldığı da gösteriliyor. Patent dosyasında ilginç bir bilgi daha var, iPhone’un hoparlör, lamba, elektrikli kapı kilidi ve daha fazla cihazı kontrol etmeyi sağlayan yeni bir hareket sensörü içerebileceğinden de söz ediliyor. Bu patent bir yandan söylentileri doğrulayan resmi bir kaynak.

iphone 15

Apple analisti Ming-Chi Kuo, 2022 sonlarında paylaştığı öngörüsünde iPhone 15 Pro ve Pro Max’te (Pro Max’in adı Ultra olabilir) geleneksel fiziki düğmelerin kaldırılacağını, katı hal düğmelerinin kullanılacağını açıklamıştı. Birkaç farklı kaynak tarafından bu durum teyit edildi. Daha sonra teknoloji analistleri Jeff Pu ve Shelly Chou, katı hal tuşlarının tasarım sorunlarından dolayı ertelendiğini ve iPhone 15 Pro’larda kullanılmayacağını söyledi. Ming-Chi Kuo da düğmelerin şimdilik iptal edildiğini, bu durumun seri üretim öncesi çözülememiş teknik sorunlardan dolayı yaşandığını ve Apple’ın böyle bir karar aldığını belirtti.

iphone 15

iPhone 15 Pro modellerinde katı hal düğmesi olmasa da, sessize alma/titreşim anahtarının kaldırılacağı ve yerine yeni bir tuşun geleceği ileri sürülüyor. Şimdiye kadar ortaya çıkan sızıntılarda bu tuş görülüyor. Birkaç farklı kaynak, iPhone 15 Pro’daki en büyük yeniliklerden birinin, artık klasik haline gelen sessize alma anahtarının kaldırılması olduğunu söyledi. iPhone 15 ailesi Eylül ayında düzenlenecek etkinlikle birlikte karşımıza çıkacak. Yeni nesil iPhone’ların hepsinde Dynamic Island tasarımı standart olacak. Bununla birlilkte tüm modellerde USB-C bağlantısının kullanılması bekleniyor.

Slenderman geri dönüyor!