Rapor: iPhone 16 Pro’larda katıl hal düğmeleri yer almayacak

iphone 16 pro 2

Yılan hikayesine dönen katıl hal düğmeleri hakkında yeni bir rapor paylaşıldı. Bu rapora göre katıl hal düğmeleri iPhone 16 Pro’ları da pas geçecek.

iPhone 15 Pro’larda katı hal düğmelerinin olacağı iddia ediliyordu. Fakat bu tuşların teknik sorunlardan dolayı ertelendiği ve iPhone 16 Pro‘larda bile yer almasının zor olduğu ileri sürüldü. Söz konusu durum güvenilir kaynaklar olan analist Jeff Pu, Shelly Chou ve Ming-Chi Kuo tarafından dile getirilmişti. Çinli isimsiz endüstri kaynaklarına dayandırılan yeni bir rapor Apple’ın katıl hal tuşlarını iPhone 16 Pro modellerinde kullanmayacağını belirtiyor. Kaynaklar şirketin halen bazı problemleri çözemediğini ve hedeflenen takvimin gerisine düştüğünü vurguladı. Kaynaklar iPhone 15 Pro ve Pro Max’te bulunan eylem tuşunun da iPhone 16 serisinde standart olacağını iddia etti. Yeni rapor analistlerin dediklerini onaylarken, eylem tuşuyla ilgili ekstra bilgi vermiş oluyor.

iphone 16 pro

Katı hal düğmeleri Taptic Engine’lar sayesinde hareket hissini simüle edip, dokunsal geri bildirim yapmak amacını taşıyor. Farklı eylemlerde kullanılabiliyor. iPhone 7’deki Home tuşu veya yeni MacBook’lardaki Force Touch trackpad’e benzer diyebiliriz. Bunlarla birlikte katı hal düğmeleri, klasik tuşlara göre kırılabilecek daha az hareketli parçaya sahip. Ayrıca daha az giriş noktası olacağı için suya dayanıklılığı da artırıyor.

iPhone 16 Pro’nun 6.3 inç, iPhone 16 Pro Max’in de 6.9 inç olması bekleniyor. iPhone 15 Pro ve Pro Max’e göre boyutlar büyüyecek. Boyuttaki artışın tetraprizma telefoto kamera, Nova projesi isimli yeni düğme için yer sağlaması bekleniyor. PCB’nin de ince tasarıma sahip olması Apple’ın iPhone 16 Pro’larda istediklerini daha rahat yapmasına yardımcı olabilir. Şu anda iPhone 15 Pro Max’e özel olan 5x optik yakınlaştırma özelliğine sahip tetraprizma kameranın iPhone 16 Pro’larda standart olacağı söyleniyor. Nova projesi diye geçen düğmenin adı Capture yani Türkçe adıyla yakalama olarak geçiyor. Fakat bu düğmenin ismi daha farklı olabilir. Güç tuşunun altında yer alacağı söyleniyor.

Apple iPhone 15 Pro’ların ısındığını kabul etti