iOS 17’de iPhone’a App Store harici uygulama yüklenebilecek

ios 17

iOS 17’nin yenilikleriyle ilgili şimdiye kadar farklı farklı haberler ortaya çıktı. Yeni işletim sisteminin en büyük yeniliği yan yükleme olacak. Özetle kullanıcılar App Store’a gerek kalmadan uygulama indirip, yükleyebilecek. Bu özelliğin olacağı daha önce birkaç farklı kaynak tarafından gündeme getirilmişti. Bloomberg’ten Mark Gurman bir kere daha onayladı.

Apple’la ilgili sağlam bağlantıları olan gazeteci Mark Gurman, iOS 17‘de App Store’a gerek kalmadan iPhone’a uygulama yüklenebileceğini söyledi. Bu durum daha önceden biliniyordu ve yeni işletim sisteminde olması bekleniyordu. Gurman, yan yükleme de denilen yeniliği onaylamış oldu. Bu durumun bir de geliştiricileri ilgilendiren kısmı var. Şöyle ki, normalde geliştiricilerden uygulamalar için komisyon alınıyor. Yan yüklemeyle birlikte Apple’a komisyon ücreti ödemeye gerek kalmayacak.

ios 17

Avrupa Birliği (AB), 1 Kasım 2022’de DMA (Digital Markets Act) adında yasayı hayata geçirdi. Bu yasa şirketlerin hizmetlerini ve platformlarını, diğer şirketlere ve geliştiricilere açmasını zorunlu tutuyor. 2024 sonuna kadar tüm şirketlere süre verildi. En çok etkilenen isim Apple oldu. Cupertino merkezli teknoloji devi, sadece App Store değil, Mesajlar, FaceTime, Siri ve daha fazlasında değişiklik yapacak görünüyor. Gurman’a göre Apple, önümüzdeki seneye kadar servislerinde bir takım yeniliklere gidecek. En azından böyle bir planı olduğunu belirtiyor. Eğer Apple, AB’nin yasalarına uymazsa küresel gelirinin %20’sine denk gelen para cezalarıyla karşılaşabilir. Mac’lerde App Store dışında uygulamalara erişim için doğrulama sistemi var. Benzer sistem büyük ihtimalle iOS 17’de de olacak.

Eğer diğer ülkelerde de benzer yasa çıkarsa, yan yükleme veya App Store’a gerek kalmadan uygulama yükleme özelliği Avrupa bölgesinin ötesine geçebilir. Mesela Amerika’da, Apple’ın yan yüklemeye izin vermesini zorunlu hale getirecek yeni bir yasa üzerinde çalışmalar yapılıyor. İlginç gelişmeler oluyor.

Apple’ın 5G çipi iPhone SE 4 ve iPhone 17’de kullanılacak