iOS 16.5 güncellemesinden sonra çalışmamaya başladı

iOS 16.5

Apple kısa süre önce iOS 16.5 güncellemesini yayınladı. Bir iki yenilik dışında daha çok hata düzeltmeleri içeren bir güncelleme. Fakat bazı kullanıcılar iOS 16.5’i yükledikten sonra Lightning – USB 3 kamera adaptörüyle ilgili sorun yaşadığını söyledi.

Apple destek topluluğu, MacRumors forumları ve Reddit’te yazanlara göre birçok kullanıcı, iOS 16.5 ve iPadOS 16.5 güncellemesi sonrasında Lightning – USB 3 kamera adaptörünün çalışmadığını belirtti. Adaptörde USB-A ve Lightning olmak üzere iki tane bağlantı noktası bulunuyor. Kullanıcılar her iki portun bağlı cihazlara güç vermediğini söylüyor. Sorunun yazılım hatası olduğu belli. Apple, iOS 16.6’yı geliştirmeye başladı ve yeni güncellemenin çıkmasına haftalar var. Büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde adaptör için iOS 16.5.1 sürümünde küçük bir yama çıkabilir. Apple daha önce küçük ara güncellemelerle problemleri çözmüştü.

ios 16.5

Apple, iOS 16 için güncellemelere devam ediyor, ancak bu işin arkasında iOS 17 de var. Çünkü teknoloji devi yaptığı yeni güncellemelerle iOS 17’ye uygun zemin de hazırlıyor. Söz iOS 17’den açılmışken biraz daha yeni işletim sistemiyle ilgili detaylardan söz edelim. iOS 17’de en büyük ve zorunlu yenilik yan yükleme olacak. Yani App Store’a gerek kalmadan iPhone veya iPad’e uygulama yüklenebilecek. Yakın zamanda isimsiz bir endüstri kaynağı da yan yüklemenin iOS 18’e ertelenmeyeceğini belirtti. Bu durumun bir de geliştiricileri ilgilendiren kısmı var. Şöyle ki, normalde geliştiricilerden uygulamalar için komisyon alınıyor. Yan yüklemeyle birlikte Apple’a komisyon ücreti ödemeye gerek kalmayacak.

Avrupa Birliği (AB), 1 Kasım 2022’de DMA (Digital Markets Act) adında yasayı hayata geçirdi. Bu yasa şirketlerin hizmetlerini ve platformlarını, diğer şirketlere ve geliştiricilere açmasını zorunlu tutuyor. 2024 sonuna kadar tüm şirketlere süre verildi. En çok etkilenen isim Apple oldu. Cupertino merkezli teknoloji devi, sadece App Store değil, Mesajlar, FaceTime, Siri ve daha fazlasında değişiklik yapacak görünüyor. Apple, önümüzdeki seneye kadar servislerinde bir takım yeniliklere gidecek. Eğer Apple, AB’nin yasalarına uymazsa küresel gelirinin %20’sine denk gelen para cezalarıyla karşılaşabilir. Mac’lerde App Store dışında uygulamalara erişim için doğrulama sistemi var. Benzer sistem büyük ihtimalle iOS 17’de de olacak.

The Creator fragmanı bilim-kurgu hayranlarını heyecanlandırdı