Apple iOS 17.1.2 güncellemesini yayınladı

123 1

iOS 17.1.2 güncellemesinin yolda olduğunu daha önce sizlere bildirmiştik. Sonunda güncelleme çıktı.

iOS 17.1.2 küçük bir güncelleme. Apple’ın sürüm notlarına göre önemli güvenlik düzeltmeleri içeriyor ve tespit edilen bazı açıkları kapatıyor. Bu arada iPadOS 17.1.2 güncellemesinin de yayınlandığını belirtelim. Apple aralık ayında çıkması beklenen daha büyük bir yazılım paketi olan iOS 17.2 sürümü üzerinde çalışıyor. 17.2’de yeni hava durumu widget’ları, Journal uygulaması gibi yenilikler bulunuyor.

Güvenilir bir kaynak olan Mark Gurman, 2024’ün ilk yarısı içinde iOS 17’ye yan yüklemenin yani App Store harici uygulama yüklemenin geleceğini belirtti. Bunun büyük bir güncelleme olacağını söyledi. Android telefonlara Google Play Store dışında başka uygulama mağazalarından uygulama (APK) yüklenebiliyor. Buna Sideloading veya diğer adıyla yan yükleme deniliyor. iPhone’da şimdiye kadar jailbreak haricinde böyle bir şey yapılmıyordu. Fakat Avrupa Birliği’nin almış olduğu yeni kararlar sonrasında Apple‘ın iOS’a dışarıdan uygulama yükleme özelliğini eklemesi zorunlu oldu. Normalde teknoloji devinin 2024 sonuna kadar süresi var.

ios 17

iOS’a App Store harici uygulama indirip, yükleme özelliği ‘oldukça kontrollü şekilde’ gerçekleşecek. Mark Gurman, Apple’ın bu konu hakkında titiz davrandığını vurguluyor. Mac’lere Mac App Store dışında uygulama yüklenebiliyor, fakat bunun için doğrulama sistemi var. Belki benzer bir şey iOS’ta da olabilir. Yan yüklemeyle birlikte geliştiricilerin Apple’a ödediği komisyon da ortadan kalkmış olacak.

Apple’a aşina olan kaynaklara göre Cupertino’lu şirket iOS 18’de Siri’ye büyük dil modelleri (LLM/Large Language Model) eklemeyi planlıyor. Bu özellik Kestirmeler uygulamasıyla daha derin entegrasyon içerecek. Bununla birlikte iOS 18’de Siri ve Mesajlar uygulamasında verilen cevaplar, cümleleri otomatik olarak tamamlama özellikleri oldukça gelişecek. Apple’ın Music servisinden Xcode’a kadar tüm platformlarına yapay zekayı dahil etmek istediği ve bu yüzden araştırmalar yaptığı belirtiliyor. Özetle iOS 18’de yapay zeka desteği ağırlıkta olacak diyebiliriz.

Diablo 2’yi Unreal Engine 5’le yeniden yaptı