Elektrikli Otomobiller Yayalar İçin Daha Tehlikeli

ABD ve Çin arasındaki teknoloji savaşları

Birleşik Krallık’ta yayınlanan yeni rapor, söz konusu yayaların güvenliği olduğunda elektrikli otomobillerin daha büyük tehlike arz ettiğini gösteriyor.

Bildiğiniz gibi otomobil sektörü tüm geleceğini elektrikli otomobiller üzerine inşa ediyor. Hatta Avrupa Birliği ve ABD’nin bazı eyaletleri gibi belli başlı bölgelerde yakın bir gelecekte yakıtlı otomobillerin kullanımı hepten yasaklanacak.  Bu da yolların elektrikli taşıtlarla dolup taşacağı bir gelecek anlamına geliyor. Ancak bu hafta Birleşik Krallık’ta yayınlanan bu rapor, bu senaryoda yolların yayalar için pek de güvenli olmayabileceğini gösteriyor.

Yayaların karıştığı trafik kazalarını inceleyen Birleşik Krallık Trafik İdaresi, bu kazalarda elektrikli otomobillerin oranının yakıtlı taşıtlardan kayda değer ölçüde daha yüksek olduğunu fark etti.

Elektrikli otomobiller

Üstelik sadece elektrikli otomobiller de değil, hibrit otomobiller de yayalar için yakıtlı otomobillerden daha büyük tehlike arz ediyor. Bu araçların yayalara çarpma ihtimali yakıtlı araçlardan iki kat daha fazla. Şehir içi trafikte ise bu oran üç katına çıkıyor ki bu göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir artış.

Elektrikli araçlarla yakıtlı araçlar arasındaki bu kayda değer farkın başlıca sebebinin ise ses faktörü olduğu düşünülüyor. Bildiğiniz gibi elektrikli araçlar yakıtlı araçlara kıyasla çok daha sessiz çalışıyor. Bu da yayaların yoldan bir araba geldiğini fark etmesini güçleştiriyor. Bu da elektrikli araçların yayalara çarptığı vakaların sayısını arttırıyor. Raporda değinilen bir diğer faktör de, elektrikli otomobillerin sürücü kitlesinin daha genç ve tecrübesiz olması. Kaza sayısını arttıran bir diğer faktör de bu.

Call of Duty: Black Ops 6 Fragmanıyla Şaşırttı