#İŞBİRLİĞİ
Son dönemde elektrikli otomobillerde yaşanan gelişmeler fosil yakıtlı araçlara olan ilgiyi azalttı. Benzinli ve dizel otomobiller için artık yolun sonu geldi. İşte detaylar.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin yerli otomobili görücüye çıktı. Henüz marka ve model ismi duyurulmayan otomobil tamamen elektrikli motor yapısıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.
Fakat otomobil geleceğinin elektrikli motorlarda olduğunu düşünen tek ülke Türkiye değil. Günümüzde pek çok otomobil üreticisi yavaş yavaş elektrikli otomobillere doğru bir dönüşüm içerisinde. Öyle ki yıllar sonra tekrardan global pazara çıkmayı planlayan Hummer bile yeni modellerinde yüzde yüz elektrikli motorlar kullanmayı planlıyor. Bu da gelecekte fosil yakıtlı yani benzinli ve dizel otomobillerin tamamen tarih olacağının adeta habercisi.
Malum pek çok ülkede benzinli ve dizel otomobiller için çeşitli yasalar çıktı. Bu yasalar çerçevesinde benzinli ve dizel otomobillerin satışı ve kullanımı yıllar içerisinde yasaklanacak. Tarihler ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de takvimler 2050’yi gösterdiğinde özellikle Avrupa’da pek çok bölgede benzinli ve dizel araç görmek mümkün olmayacak.
Yani şu anda yüzbinlerce TL ödeyerek satın alınan 4lt , 5lt’lik canavarlar hurdalıkların yolunu tutacak.
Tabi bu otomobillerin dünyanın geri kalmış ülkelerinde kullanılması kuvvetle muhtemel. Lakin Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pek çok gelişmiş ülkede fosil yakıtlı araçlar 2050’li yıllarda tarih olacak diyebiliriz.
Devir elektrikli otomobil devri
Şunu rahatlıkla söylememiz mümkün. Artık devir elektrikli otomobil devri. Özellikle 2023 ve sonrasında günümüzde kullandığımız pek çok otomobilin elektrikli versiyonlarını görmeye başlayacağız. Elbette bunun için alt yapının da oluşturulması şart. Yoksa kimse benzin istasyonlarında saatlerce şarj kuyruğu beklemek istemez.
Çok büyük ihtimalle Türkiye’nin yerli otomobili üretime geçtiğinde ülke genelindeki istasyonlarda da şarj istasyonları yaygınlaşacaktır. Nitekim bu durum tek bir yasaya bakar.
Bu arada şunu da belirtmemiz gerekiyor. Hali hazırda ülkemizde tamamen elektrikli olarak satılan modeller de yok değil. Var. Fakat fiyatları biraz beklentilerin üzerinde. Örneğin Renault’un 4 kişilik Zoe modeli yaklaşık olarak 240.000 TL’den satılıyor. Üstelik bu otomobil Clio’dan bile ufak bir iç hacmine sahip. Ayrıca görünüşü de öyle çok afili değil. Dolayısıyla fiyatların biraz daha ucuzlaması gerekiyor.
Yerli otomobille birlikte herşey değişecek
Şunu söylemek mümkün. Türkiye’nin birkaç yıla yollara çıkarmayı planladığı elektrikli otomobille birlikte pek çok şey değişecek. Hatta ülkemizdeki otomobil alışkanlığının değişeceğini söylemek bile yanlış olmayacaktır.
Buradaki önemli etken ise yerli otomobilin fiyatı. Malum henüz bir fiyat açıklanmadı ama genel kanı 200.000 TL’den aşağı olmayacağı yönünde. Bu fiyatı mevcuttaki Zoe fiyatıyla karşılaştırdığımızda bile 200.000 TL’nin oldukça makul durduğunu söyleyebiliriz. Elbette bunları konuşmak için şu anda erken. Çünkü 2022 yılına kadar bizleri ne gibi sürprizlerin beklediğini kestirmek biraz güç. Fakat size tavsiyemiz, şu aralar sıfır otomobil almak için pek acele etmemeniz olacaktır. Çünkü otomobil pazarı tam anlamıyla bir dönüm noktasında.