Oyun dünyasında bir devrin sonu: E3 2023 iptal edildi

E3 oyun fuarı

E3’ün fuar alanına geri dönme planı oyun şirketlerinde karşılık bulmayınca E3 2023 iptal edildi. Görünen o ki oyun dünyası artık E3’ü geride bırakıyor.

2020’nin başından beri hayatımızın her alanını etkileyen koronavirüs salgını, son üç yıldır pek çok fuarın fiziki olarak gerçekleştirilmesine engel oldu. Pandeminin olağanüstü şartları artık yavaş yavaş geride kaldı kalmasına ama bu dönemin fuarlar üzerinde yarattığı etkinin ortadan kalktığını söylemek pek mümkün değil. Çünkü pandemi sebebiyle ara vermek zorunda kalan pek çok fuar, bu aradan geri dönemedi. Görünen o ki E3 gibi dünyanın en büyük oyun fuarlarından biri bile bu yaradan sağ kurtulacak kadar güçlü değil. Çünkü gelen son haberler, E3 için yolun sonunun göründüğünü gösteriyor.

Bildiğiniz gibi fuarın arkasındaki organizasyon olan Entertainment Software Association, daha önce bir açıklama yaparak E3’ün yıllar sonra fuar alanına geri döneceğini ve E3 2023’ün fuar alanında gerçekleşeceğini duyurmuştu. Bu duyuru E3’ün geri döneceği şeklinde yorumlanmış olsa da sonraki haftalarda yaşanan gelişmeler E3 2023’ün hatırladığımız E3’ten çok farklı olacağını gösterdi.

E3 2023 için detaylar netleşti

Çünkü arada geçen sürede çok şey değişmişti. Microsoft ve Sony gibi oyun dünyasını domine eden şirketler artık kendi fuarlarına ve etkinliklerine sahipti ve bu fuarlarla geniş kitlelere ulaşabiliyordu. Bu yüzden bu şirketlerin E3’e eskisi kadar ihtiyacı kalmamıştı. Nitekim hem Sony hem de Microsoft bu sene E3’e katılmayacaklarını açıkladı. Onlara başta Nintendo ve Ubisoft olmak üzere irili ufaklı başka oyun şirketleri de eşlik etti. Hal böyle olunca E3 2023 gerçekleşse dahi ortaya etkileyici bir fuarın çıkmayacağı anlaşıldı. Entertainment Software Association da bu gerçeği kabullenmiş olsa gerek ki bugün bir açıklama yayınlayarak E3 2023’ün iptal edildiğini duyurdu. Etkinliğin yeterince ilgi görmediği için iptal edilmek zorunda kaldığı belirtildi.

Entertainment Software Association, fuarı önümüzdeki yıllarda yeniden canlandırmak için çalışmalarını sürdürüyor olsa da yaşanan bu gelişmeler, E3’ün tarihin tozlu sayfalarına karışma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

GPT-5’i insandan ayırt etmek mümkün olmayabilir