GPT-5’i insandan ayırt etmek mümkün olmayabilir

chatgpt

Günümüzün en dikkat çekici yapay zekası GPT’nin yeni sürümü GPT-5’in bu kış yayınlanacağı ve bu güncellemeden sonra ChatGPT’yi insandan ayırt etmenin mümkün olmayacağı söyleniyor.

Şu sıralar yapay zeka alanında yeni eşiklerin aşıldığı kayda değer bir dönemden geçiyoruz. Bu ani atılımın fitilini ateşleyen şirket ise Microsoft destekli OpenAI oldu. İlk kurulduğu dönemde kâr amacı gütmeyen bir girişim olan ancak zamanla ticari bir şirkete dönüşen OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT, teknoloji dünyasında dengeleri bir anda değiştirdi. Şu anda Microsoft’tan Google, Apple’dan Meta’ya neredeyse tüm teknoloji ve internet şirketleri, yapay zekayı bir şekilde ürün ve servislerine dahil edebilmek için birbirleriyle yarışa girmiş durumda.

Teknoloji dünyasındaki bu yarış hali, bazı önemli kaygıların göz ardı edilmesine sebep oluyor. Nitekim daha dün aralarında Elon Musk ve Steve Wozniak’ın da yer aldığı bir grup, yapay zeka konusunda frene basılması için çağrıda bulundu. Ancak bu çağrılara rağmen yapay zeka treni durmayacak gibi duruyor. Bu trenin başındaki lokomotif ise ChatGPT, daha doğrusu onun arkasındaki yapay zeka teknolojisi olan GPT olmaya devam ediyor.

Bildiğiniz gibi OpenAI son olarak GPT-4’ü kullanıcıların erişimine açtı. Bu yeni versiyonun kabiliyetleri insanları fazlasıyla etkiledi. Ancak OpenAI’ın burada durmaya hiç niyeti yok. Şirket GPT’yi hızla geliştirmeye devam ediyor. Yakın bir gelecekte GPT-5’in yayınlanmasıyla ChatGPT’nin daha da gelişmiş bir hal alması bekleniyor. Hatta öyle ki GPT-5 ile birlikte ChatGPT’nin insandan ayırt edilmesi mümkün olmayan bir seviyeye ulaşabileceği söyleniyor.

ChatGPT-5

Siqi Chen tarafından paylaşılan bilgilere göre OpenAI, eğitim süreci aralık ayında tamamlanacak GPT-5 ile birlikte yapay zeka programlarının AGI seviyesine ulaşacağına inanıyor.

Bu da bugüne kadar sadece bilim-kurgu eserlerinde karşımıza çıkan AGI’ın, yani Artificial General Intelligence (Yapay Genel Zeka)’ın gerçeğe dönüşmesi anlamına geliyor. İnsandan ayırt edilemeyecek bir yapay zekayı tanımlamak için kullanılan AGI ifadesi bugüne kadar tamamen bir hayalden ibaretti. Ancak bugün gerçeğe dönüşmekten sadece birkaç ay uzakta. Bunun heyecan verici bir haber mi yoksa korkmamız gereken bir gelişme mi olduğunu ise zaman gösterecek.

Kritik uyarı: “Yapay zekayı daha fazla geliştirmeyin!”