Çinden dünyaya yayılan ve salgın halini alan Coronavirüsü fuar konusundaki alışkanlıklarımızı kökünden değiştirebilir. 2020 yılında salgın nedeniyle iptal edilen pek çok fuarın bir daha gerçekleşmeme riski bulunuyor? Peki neler oluyor?
Fuarlara giderek azalan ilgi, uzun zamandır fuar organizatörlerinin ve katılımcı firmaların dikkatini çekiyordu.
Coronavirüsü fuar ve toplantıları bitirecek mi?
2016 yılında CES fuarına 7545 gazeteci katılmışken, 2019’da bu rakam 6365’e düşmüştü. Ayrıca geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük oyun şirketlerinden ikisi, Sony ve EA, dünyanın en büyük video oyun fuarı E3’e katılmama kararı aldı.
Özellikle teknoloji şirketleri, ellerinin altında geniş internet olanakları ve sanal gerçeklik/artırılmış gerçeklik seçenekleriyle yeni olasılıkların peşindeler. Hatta 360 derece sanal videolar gibi imkanlar da varken, şirketçe teknoloji fuarlarına taşınmayı gereksiz bulmaya başladılar.
Coronavirüs nedeniyle iptal olan fiziksel fuarların ardından şirketler şimdi sanal basın toplantıları ve ürün lansmanları için de düğmeye bastılar. Bu ciddi bir yatırım olacak ve pek çok dev firma kendine bir stüdyo kuracak, canlı yayın ekipmanları edinecek veya bu hizmetleri veren üçüncü parti şirketlerle anlaşacaklar.
Ayrıca Facebook’un dünyaya kabul ettirmeye çalıştığı sana gerçeklik gözlükleri ve VR teknolojileri için de bu harika bir fırsat. Facebook da kendi geliştiriciler konferansını iptal etmişken, basın toplantılarını artık sanal gerçeklik üzerinde düzenlemeye hazırlanıyor.
La Casa de Papel 4. sezon için tarih verildi!
Google, Apple, Facebook konferansları, MWC ve henüz iptal kararı resmen açıklanmasa da büyük ihtimalle E3 ile beraber, önümüzdeki yıl da tüm teknoloji fuarlarının iptal edilmesi artık ciddi bir tartışma konusu haline geldi. Virüs salgını olmasa bile dev teknoloji firmalarının verim alamadıkları fuarlara katılmak istemedikleri biliniyor.
Dolayısıyla sadece teknoloji fuarları değil, pek çok ticaret fuarının ve kültür/sanat etkinliğinin artık sanal dünyaya geçmesi ve fiziksel etkinliklerin tarihe karışması söz konusu olabilir.
Zira Coronavirüs’e çare bulunsa bile her yıl başka bir grip virüsünün mutasyona uğrayıp salgına dönüşmesi riskinin yüksek olduğunu da anladık. İş dünyasının artık fiziki fuarları bırakıp sanal fuarlara döneceğini tahmin etmek zor değil. Bu da, sanal etkinlik hizmetleri satacak firmaların, yükselişi anlamına gelecek. Sanal basın toplantıları, sanal fuarlar, sanal lansmanlar, sanal toplantılar, sanal konferanslar… Coronavirüsü’nün günlük yaşamımızdaki etkilerinden biri de bu olacak gibi görünüyor.