Doğalgaz ve elektriğe zam geldi: Rakamlar yüksek

GIF -elektrik direkleri

Doğalgaz ve elektriğe zam haberleri gündeme bomba gibi düştü. Birçok konuda olduğu gibi bunda da zam haberi çok hızlı geldi. İşte konuyla alakalı merak edilen tüm detaylar.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından alınan bir kararla birlikte, doğalgaz ve elektriğe zam geldi. Önceki haberimizde IMEI kayıt ücretinin zamlandığını söylemiştik. Şimdi ise aradan çok vakit geçmeden başka alanlarda da zam haberleri peşi sıra geldi.

Türkiye’de yaşam pahalılığı giderek ciddi seviyelerde yükselmeye başladı. Gıda fiyatlarında oluşan pahalılaşma ile birlikte enerji alanında da artışa gidildi.

Zamlar faturaya ne kadar yansıyacak

Öncelikle doğalgaza gelen artışla başlayalım. 1000 metreküp doğalgaz için 1264 lira alınacak. Yani yüzde 1 oranında artış yaşandı. Sadece 2020 yılında bile her dönem peş peşe zam haberleri gelmişti. 2021 yılının başlangıcında durum değişmedi.

doğalgaz ve elektriğe zam

Doğalgaz kullanan; ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için 1414 TL fiyat olarak belirlendi. Elektrikte de benzer bir zamdan bahsedebiliriz. Fakat elektrik için yapılan zam biraz daha fazla. Yüzde 6 oranında elektrik için zam yapıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu; mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil yüzde 6 oranında zam yaparak 2021 yılına başladı. Her yılbaşında birçok hizmette zam yapılıyor. Muhtemelen 2021 yılı içerisinde de bazı ek zamlar gelecek.

Özellikle pandemi dönemlerinde herkes bazı hafifletici indirimler yapılmasını istiyor. Bununla ilgili nasıl bir karar verileceğini de ilerleyen haftalarda görmek mümkün olacak. Peki siz bu zamlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.