Dijital dünya çocuklar için zarara neden olabilir: Sağlık problemleri ilk sırada!

dijital resmin fiyatı

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hanife Tuba Akçam tarafından yapılan açıklamalar, dijital dünya çocuklar için zarara neden olabilir algısı yarattı. Tüm çocukların bu konuda büyük bir tehlike altında olduğu defalarca vurgulandı.

Dijitalleşme her ne kadar son derece olumlu sonuçlar doğursa bile, yine de dijital dünya çocuklar için zarara neden olabilir. Özellikle de sağlık konusunda çok büyük problemler ile karşılaşmak an meselesi. Sağlık sorunları, bazen geri dönüşü imkansız etkiler yaratabiliyor. Akçam, “Gözün insan hayatındaki önemi çok büyük. Görme azlığı diğer gelişimsel faktörleri de olumsuz etkiler ve başka problemleri beraberinde getirir.” ifadelerine yer verdi.

Dijital dünya sanıldığı kadar olumlu etki yaratmıyor

Konuşmasına devam eden Akçam, “Bunların yanında, daha çok erişkin yaşlarda görüldüğü zannedilen katarakt ve göz tansiyonu da çocuklarda görülebilmektedir. Ayrıca çocuklarda retinoblastom başta olmak üzere çok çeşitli göz kanserleri de olabilmekte ve bunlar hayati risk oluşturabilmektedir. Prematüre bebeklerde görülen retinopati ise özel bir tanı, takip ve tedavi protokolü olan acil bir göz patolojisidir ve bambaşka bir konudur. Görüldüğü üzere anne karnından yaşamın sonuna kadar her yaşta çok değişik göz hastalıkları görülebilmekte, hatta bazen hayati risk oluşturabilmektedir. Bu bağlamda genel olarak göz hastalıklarının yaşı olmaz ve göz problemleri ihmale gelmez.” dedi.

Dijital dünya çocuklar için zararaDijital dünya çocuklar için zarara

 

Akıllı telefon ve diğer cihazların kullanımına da özellikle vurgu yapıldı. Konuşmanın bir bölümünde, “Oturarak telefon ve tabletle uzun vakit geçirdiğimizde, vücudumuzdaki kan akımı yavaşlayarak kanımızda pıhtılaşma oluşturur. Bu pıhtılardan kopan parçalar da vücudun çeşitli yerlerindeki damarlarda tıkanmaya yol açabilir. Göz damarları vücudun en ince damarları olduğu için bu durumdan ön planda etkilenirler ve ani görme kaybı oluşur. Maalesef bu hastaların birçoğu eski görmelerine kavuşamamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Sizce dijitalleşmenin çocuklar üzerindeki etkisi neler?