Deprem “kahini” yeni tahminde bulundu

Deprem "kahini" yeni tahminde bulundu

Kendisini bir deprem “meraklısı” olarak tanımlayan Hollandalı bir “tahminci”, bir dizi gezegen hizalaması nedeniyle ABD ve diğer birçok ülkenin 24 Şubat ve 8 Mart 2017 tarihleri ​​arasında şiddetli depremlere maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu iddia ediyor. İşte tüm detaylar.

Frank Hoogerbeets, 19 Şubat 2017’de YouTube kanalında bu tahminde bulunarak, 4-8 Mart tarihleri ​​arasında ABD’nin batısında  “en az” 8,0 büyüklüğünde bir sarsıntının meydana geleceğini ve bunun bir “kıyı olayını” tetikleyebileceğini söyledi.  Hoogerbeets ayrıca videoda Şili, Peru, Endonezya ve Filipinler’in aynı dönemde büyük deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu da söyledi. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS), basın tarihi itibarıyla Peru ve Endonezya’nın yanı sıra Şili kıyılarındaki bir bölgede deprem olduğunu bildirdi. Ancak bu sarsıntılarla ilgili herhangi bir hasar bildirilmedi. USGS, özellikle Endonezya’nın son derece aktif bir sismik bölgede olduğunu kaydetti.

Deprem "kahini" yeni tahminde bulundu

Gezegensel hizalamaların sarsıntıları tahmin edebileceği fikri bilim insanları tarafından uzun süredir reddediliyordu. USGS, ne kendisinin ne de başka bir bilim insanının belirli bir depremi tahmin edemediğini ancak gelecekteki sarsıntıların olasılığını hesaplayabildiğini belirtiyor.

Ajansın jeofizikçisi Andrew Michael, Snopes’a gönderdiği bir açıklamada hizalamaya dayalı tahminlerin “çürütülmesi kolay” olduğunu söyledi. Michael “Sismologlar ay gelgitlerinin sarsıntılar üzerindeki etkisini araştırmak için çok zaman harcadılar. Ay gelgitlerini okyanuslarda ve hatta katı dünyanın deformasyonunda gözlemlemek kolay olsa da, bunların sarsıntılar üzerindeki etkisini bulmak, büyük veri setlerinin istatistiksel analizini gerektirir, bu da her zaman doğru sonuç vermez” ifadelerini kullandı.

İnsanların acıya neden dayanamadığı bilimsel olarak açıklandı