İstanbul deprem risk haritasına nasıl ulaşılır?

İstanbul deprem risk haritasına

İstanbul’da 1999 depreminden sonra, en az 7.3 büyüklüğünde yeni bir depremin beklendiğine dair uyarılar sık sık dile getiriliyor.

En son, geçtiğimiz günlerde Prof. Dr. Naci Gürür’ün yaptığı uyarılarla gündeme gelen İstanbul depremi ülkenin gündemine girdi. İstanbul’da deprem denilince ilk akla gelen detay ise İstanbul deprem risk haritası oluyor. Tüm Türkiye için geçerli olan bu harita üzerinden sorgulama yaparak evinizin deprem, fay hattı veya heyelan bölgeleri gibi riskli alanlara göre durumunu inceleyebilirsiniz.

İstanbul deprem risk haritası detaylı harita görüntüsü sunuyor

Deprem risk haritası, hem mevcut ev sahiplerinin evlerini riskini ölçmek hem de yeni ev sahibi olacak veya taşınma hazırlığındaki kişilerin, yaşayacakları evin güvenlik durumunu incelemesine imkan veriyor.

Online olarak ulaşılabilen ve her dijital cihaz üzerinde ücretsiz sorgulama yapmaya imkan veren uygulamaya Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü web sitesinden üzerinde ulaşmak mümkün. Haritanın tam adresine ise bu linkten erişebilirsiniz.

Koronavirüs Covid-19 vakaları tekrar tırmanışa geçti

İstanbul’da deprem, tüm Türkiye’yi en çok endişelendiren konulardan biri. Ülke sanayisinin ve ekonomisinin büyük bölümüne ev sahipliği yapa İstanbul, stratejik bir önem taşıyor. Şehirde yaşanabilecek ve büyük yıkım yapabilecek bir deprem Türkiye için de ağır bir risk oluşturuyor.

Uzmanlar İstanbul’daki depremin sadece sarsıntı açısından değil, Tsunami yaratma riskinden dolayı da endişe verici olduğunu dile getiriyorlar. Prof. Dr. Naci Gürür de yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul’un inşaa edilmesi halinde, bu kanal üzeriden İstanbul’un iç noktalarına Tsunami dalgalarını ulaşabileceğini hatırlattı.

İstanbul deprem risk haritasına

1999 Gölcük depremi, İstabul’un merkezine ortalama 80-100 km mesafede gerçekleşse de, etkileri ağır olmuştu. Gölcük, Çınarcık ve çevresinde ağır yıkıma ve can kayıplarına neden olan deprem sırasında İstanbul’un pek çok ilçesinde de can kayıpları ve yıkımlar meydana gelmişti. Prof. Dr. Naci Gürür, İstabul’daki yapıların çok sistematik ve ısrarlı bir şekilde elden geçirelerek depreme karşı korunaklı hale getirilmesinin çok önemli olduğunu da hatırlattı.