COVID-19 antiviral hapı geliyor! İlk hap onaylandı

COVID-19 antiviral hapı geliyor! İlk hap onaylandı

Çarşamba günü, Gıda ve İlaç İdaresi, doktorlara hastalıkla savaşmak için başka bir araç daha sundu. COVID-19 virüsünü tedavi etmek için ilk antiviral hap onaylandı. İşte detaylar.

Pfizer tarafından yapılan tedavi, koronavirüs bulaşmış yüksek riskli hastalarda hastaneye yatış ve ölüm riskini azaltıyor. İlaç, virüse yakalanırlarsa ciddi şekilde hastalanma riski yüksek olan 12 yaş ve üstü kişiler için onaylandı. Artık Covid-19 virüsüne karşı elimizde daha güçlü bir silah olabilir.

Paxlovid adı verilen tedavi, beş gün boyunca evde alınan 30 hapı içeriyor. Semptomlardan sonraki birkaç gün içinde hapa başlanması gerekiyor. Bu, birçok insanın COVID-19 testi yaptırmasının ve sonuç vermesinin zor olabileceği Amerika Birleşik Devletleri’nde zorunlu hale gelebilir. Yeni ilaç sistemiyle reçete için bir doktora görünmek gerekecek.

COVID-19 antiviral hapı geliyor! İlk hap onaylandı

Bu ilaç Paxlovid’den daha az etkili görünüyor. Klinik bir araştırma, yalnızca hastaneye yatış ve COVID-19‘dan ölüm riskini yüzde 30 azalttığını buldu. Fransa Çarşamba günü molnupiravir siparişini iptal etti.

Haplar, COVID-19‘a yakalandıktan sonra insanlar için kullanılan başlıca tedavilerden biri olan monoklonal antikor terapilerinden daha ucuz ve kullanımı daha kolay. Haplar ayrıca, koronavirüsün omikron varyantına karşı, delta gibi diğer varyantlara karşı etkili olmaya devam edebilir. İlaçlar, koronavirüsün kendi kopyalarını yapmasına yardımcı olan proteinleri hedef alıyor.  Bloomberg, Biden yönetiminin Ocak ayı sonuna kadar 250.000 kür Pfizer hapına sahip olmasını beklediğini bildirdi.

Logitech’in yeni minimalist kablosuz klavyesi : MX Keys Mini