Çin koronavirüs aşısı etki oranı kesinleşti: Türkiye’ye gönderilenler etkili mi?

İstanbul'da vaka sayısı dip yaptı

Çin koronavirüs aşısı etki oranı ile ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Herkes özellikle Türkiye’ye gönderilenler konusunda şüpheye sahipti. Hadi gelin aşının etkisine birlikte bakalım.

Çin koronavirüs aşısı etki oranı her geçen gün daha büyük bir tartışma yaratıyor. Bazıları bu aşının büyük katkı sunacağını düşünürken kimileri ise hiç aktif olmadığını söylüyor. Peki tüm bu tartışmalar içerisinde şirketin etki oranı araştırmaları nasıl sonuçlandı?

Hatırlayacağınız üzere Brezilya’da yapılan denemeler sonucunda aşının etki oranı yüzde 50 seviyelerinde çıkmıştı. İşin tuhaf tarafı ise Türkiye’de aynı aşının %91,25 oranında etki etmesiydi. Hiç kimse böylesine yüksek oranda bir etki beklemiyordu. Şimdi ortaya çıktı ki şirket bile böyle bir beklentiye sahip değil.

Çin aşıları koronavirüs ile mücadelede yeterli değil

Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısı, dünyanın bir çok ülkesinde tercih ediliyor bu aşılar 2 doz halinde uygulanıyor ve 14 günde bir değerlendiriliyor. Böylece ne kadarlık etki oranına sahip olduğu daha net ortaya çıkıyor.

Çin koronavirüs aşısı
Türkiye’de de öncelikli olarak sağlık çalışanlarına bu aşılardan yapıldı. İkinci aşamada ise risk grubundakilere yapılıyor. Fakat tüm bu çalışmalar henüz 2. faz aşamasındayken yapıldı. Yani daha firma bile aşı ile ilgili araştırmaları tamamlamamıştı. Bu durum biraz tartışma yarattı.

Koronavirüse yakalanmak yararlı olabilir: Bilim insanları ilginç açıklamalar yaptı

Aşının yüzde 91,25 gibi yüksek bir etkiye sahip olduğunun açıklanması durumu yatıştırdı. Şimdi ise bu firma tarafından yapılan açıklamaya göre aşıların etki oranı yüzde 50,65 düzeyinde. Yani bahsedildiği gibi yüksek bir koruma sağlamıyor. Peki sizce bu aşılarla ilgili nasıl bir karar alınmalı?