Koronavirüse yakalanmak yararlı görülmeye başlandı. Bilim insanları uzun süredir konuyla alakalı araştırmalar yapıyordu. İşte merak edilen tüm detaylar.
Salgın boyunca aşıların ne kadar önemli olduğu her zaman vurgulandı ancak ilk defa Koronavirüse yakalanmak yararlı açıklamaları yapıldı. Hatta bazıları aşı sayesinde uzun süreli bağışıklık kazanma ihtimalleri olduğunu bile söyledi. Bilim insanları ise bu konuda biraz tereddüt yaşıyor. Özellikle aşı etki oranlarına bakıldığında pek haksız sayılmazlar.
Dünya genelinde etkili olan salgın ne yazık ki 100 milyondan fazla insanın hastalanmasına neden oldu. Bilim insanlarının ise bu konudaki en önemli silahı aşılardı. İngiliz bilim insanları ise virüse yakalanmanın çok daha büyük bir bağışıklık oluşturduğunu ifade ediyor.
COVİD-19 uzun süreli koruma sağlıyor
Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında, bu hastalığın yaklaşık olarak 6 ay koruma sağladığı görülüyor. Üretilen antikor miktarı insanları hastalıktan çok rahat bir şekilde koruyabiliyor.
Birleşik Krallık ve İzlanda gibi ülkeler içerisine yapılan araştırmalar sonucunda, bağışıklık seviyeleri ölçüldü. Buna göre hastalığa yakalananlar bağışıklık bakımından çok daha ön planda. En az 6 ay gibi bir süre koruma sağlıyor ve yüzde 99 etkili oluyor.
Şu anda etkili olan aşılarda bile bu oran yaklaşık olarak yüzde 90 seviyelerinde kalıyor. Her ne kadar yeterli görünse bile tam koruma sağlaması neredeyse imkansız. Bilim insanları bu oranı yüzde 99 seviyelerine kadar çıkarmak istiyor. Virüse yakalananlar ise zaten böylesine yüksek bir bağışıklık sistemine sahip oluyor.
Koronavirüs gelişmeleri umut vermeye başladı: Vaka sayısı düşüyor mu?
Bilim dünyası şu anda gerçekten de çok kararsız. Her ne kadar virüse yakalanmak bağışıklık kazandırsa bile vücuda ağır hasarlar verebiliyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.