ChatGPT, ekran kartı kıtlığına sebep olabilir

ekran kartı

ChatGPT ve benzeri yapay zeka platformlarının kullanımın artması sebebiyle çok yakın bir gelecetek ciddi bir GPU kıtlığı yaşanabilir.

Bildiğiniz gibi son günlerde teknoloji dünyasının gündemini, etkileyici bir yapay zeka uygulaması meşgul ediyor. Microsoft’un da hissedarı olduğu OpenAI tarafından geliştirilen chat botu ChatGPT, kısa süre içinde milyonlarca aktif kullanıcıya ulaşarak tarihin en hızlı büyüyen uygulaması oldu. Ancak bununla da kalmadı. Bu chat botun arama motoru olarak büyük ilgi görmesini fırsata çeviren Microsoft, ChatGPT’yi arama motoru Bing’e entegre ettiğini duyurdu. Normalde Google’ın gölgesinde kalan Bing, bu duyurudan sonra bir anda patlama yaşadı ve kısa sürede milyonlarca yeni kullanıcıya ulaştı.

Bing’in yakaladığı bu başarı, ChatGPT’nin potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak bu yapay zekanın kullanımı arttıkça, teknoloji dünyasındaki etkileri de artıyor. Görünüşe göre bu chat botun etkilediği alanlardan biri de ekran kartı pazarı olacak.

ChatGPT

ChatGPT’nin sorunsuz şekilde çalışması için yapay zeka tarafından elden geçirilmiş kocaman bir veri tabanı yaratan OpenAI, bu veri tabanını kurmak ve yapay zekayı eğitmek için 10 bin Nvidia GPU kullandı. Bu tür yapay zekalara ilgi arttıkça, GPU’lara olan ihtiyacın da hızla artacağı düşünülüyor. Üstelik bu tarz yapay zekaların sayısı da hızla artıyor. Bildiğiniz gibi Google da kısa süre önce kendi yapay zeka platformu Bard’ı tanıttı. Tüm bunlar yakın zamanda bir GPU, dolayısıyla da ekran kartı kıtlığı yaşanabileceğine işaret ediyor.

Forbes tarafından paylaşılan verilere göre Google’ın tüm arama sonuçlarını yapay zeka destekli hale getirmesi için gereken işlem gücünü karşılamak için 4 milyondan fazla Nvidia A100 GPU gerekiyor. Elbette Google’ın bir anda bu kadar fazla GPU alması beklenmiyor ama bu ve benzeri satın alımlar, teknoloji dünyasında ciddi bir GPU kıtlığı yaratacak gibi görünüyor.

Microsoft CEO’su: “Yapay zekayı kontrolümüz altında tutabiliriz”