Microsoft CEO’su: “Yapay zekayı kontrolümüz altında tutabiliriz”

Çin yapay zeka çalışmaları

ChatGPT’nin sahiplerinden olan Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, yapay zekanın insan kontrolünden çıkmaması için gerekli önlemleri alabileceklerini söyledi.

Bildiğiniz gibi son dönemde teknoloji dünyasında en çok konuşulan konu başlıklarından biri de A.I., yani yapay zeka yazılımlarının yükselişi. Hatırlarsanız geçtiğimiz yılın en çok konuşulan olaylarından biri, Google yazılımcısının yapay zekamız bilinç kazandı iddiasıydı. Google’ın LaMDA adlı A.I. yazılımıyla ilgili bu iddia daha sonra şirket tarafından yalanlandı ama bu yazılımcı tarafından paylaşılan konuşma transkriptleri, LaMDA’nın bilinçli bir varlık gibi konuşma konusunda ne kadar yetenekli olduğunu gözler önüne serdi. Neredeyse ürkütücü denecek kadar iyi olan LaMDA gündemden tam düşmüştü ki bu kez de ChatGPT hayatımıza girdi.

Microsoft destekli OpenAI girişimi tarafından geliştirilen bir chat botu olarak kasım ayında lanse edilen ChatGPT, insandan ayırt edilemeyecek konuşmalar gerçekleştiren bir chat botundan çok daha fazlası olduğunu gösteren hünerlerini kısa süre içinde ortaya koydu. Bu da insanların ChatGPT’ye büyük ilgi görmesini sağladı. Bugün ChatGPT’nin zamanla Google’ın ve daha birçok şeyin yerini alabileceği konuşuluyor.

satya nadella

Ancak LaMDA ce ChatGPT gibi bu A.I. programlarının sergilediği etkileyici hünerler, yapay zekaların kabiliyetlerinin hızla kontrol edemeyeceğimiz seviyeye ulaşacağına dair endişeleri de beraberinde getiriyor. A.I. programlarının bu hızda gelişirlerse yakında insanlık için bir tehdit haline gelebileceklerini düşünenlerin sayısı hiç de az değil.

Ne var ki Microsoft CEO’su Satya Nadella, bu endişelerin yersiz olduğu kanısında. Çünkü Satya Nadella, ChatGPT gibi yapay zeka programlarını kendi kontrolleri altında tutabileceklerine inanıyor. CBS News’e konuşan Nadella, kontrolden çıkmış bir yapay zekanın tehlike teşkil edebileceğini kabul etti. Fakat bunu engelleyebileceklerini ifade etti.

The Flash filmi fragmanıyla heyecanlandırdı