Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin’i resmi bir para birimi olarak kabul etti. Böylece El Salvador’dan sonra bunu yapan ikinci ülke oldu.
Kripto para pazarı son dönemde hızla büyümüş ve kripto para sahibi olan kişilerin sayısı hızla artmış olsa da, kripto dünyasının hala büyük yol kat etmesi gerekiyor. Atılması gereken adımların başında ise olabildiğince fazla ülke tarafından tanınmak ve resmi bir ödeme yöntemi olarak kabul edilmek geliyor. Ne kadar çok ülke kripto para birimlerini resmi olarak kabul ederse, bu paraların değeri o kadar artıyor. Çünkü kullanım alanları bir anda genişlemiş oluyor. Bu yüzden Afrika’dan gelen son haber kripto piyasası için oldukça olumlu.
Adından da anlaşılacağı üzere Afrika’da bulunan ve dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin’i resmi para biri olarak kabul etti. Böylece bunu gerçekleştiren sadece ikinci ülke oldu.
Bitcoin’i resmi bir para birimi olarak kabul eden ilk ülke, 2021’in eylül ayında bu kararı alan El Salvador olmuştu. Ancak El Salvador’un bu kararı ekonomistler tarafından sert bir dille eleştirilmişti. Uluslararası Para Fonu, o dönemde bir açıklama yayınlayarak bunun finansal istikrarsızlığa neden olacağını söylemişti. Ayrıca kripto paraların para aklama için kullanılabileceği yönündeki endişeler de dile getirilmişti.
Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden Orta Afrika Cumhuriyeti, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olmasına rağmen aslında elmas, altın ve uranyum bakımından oldukça varlıklı bir ülke. Ancak pek çok Afrika ülkesinde olduğu gibi Orta Afrika Cumhuriyeti’nde de siyasi ve askeri çatışmalar ülke halkının bu zengin kaynaklardan faydalanmasını engelliyor. Sonuçta bu kaynaklar dış güçler tarafından sömürülürken, yerel halk fakir kalmaya devam ediyor. Bu yüzden Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası toplumdan tepki gelecek olsa da Orta Afrika Cumhuriyeti’nin bu dikkate almayıp bir kripto para birimini resmen kabul etmesi çok da şaşırtıcı değil.