El Salvador’a Bitcoin cezası!

bitcoin

Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olan El Salvador, bunun bedelini kredi derecelendirme kurumları aracılığıyla cezalandırılarak ödüyor.

El Salvador’a Bitcoin cezası! El Salvador devlet başkanı Nayib Bukele, bir süredir Bitcoin ve diğer kripto paralar hakkında verdiği dikkat çekici beyanatlar ve ülke genelinde uyguladığı politikalarla dikkat çekiyor. Devletler düzeyinde Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olan El Salvador’da ayrıca vatandaşların kağıt para yerine Bitcoin kullanımına teşvik edilmeye çalışıldığı da biliniyor.

Bununla birlikte, dünya genelindeki büyük otoritelerin kripto varlıkların tanınmasından rahatsız olduğu da bilinen bir durum. Ünlü kredi derecelendirme kurumu Fitch tarafından açıklanan yeni karar da, tam olarak bu durumun bir göstergesi niteliğinde.

Fitch, El Salvador’un kredi notunu B- seviyesinden CCC seviyesine çekti. Kurum bunu yapmasının nedeni olarak ise kırılgan bir yapıya sahip olduğu düşünülen Bitcoin’in yasal ödeme aracı haline getirilmesini gösterdi.

Bitcoin ayı sezonuna

El Salvador’a Bitcoin cezası!

Bilindiği üzere, daha önce IMF’de El Salvador’u bu konuda uyarmış ve kripto paraları yasal ödeme birimi olarak tanıma sürecinden vazgeçmesini talep etmişti. İşte El Salvador’un bu inadı, gelecek yıl ödemesi gereken 1,2 milyar dolar tutarındaki dış borcunu ödemesi sırasında başına büyük dert açabilir.

Bunun sebebi ise, kredi puanı düşen ülkelere yabancı sermaye girişinin daha zor olması, borç bulmasının zorlaşması ya da maliyetinin artması. Bakalım El Salvador devlet başkanı Nayib Bukele, bu çemberden geri adım atarak mı yoksa daha ileriye giderek mi çıkacak.

Bitcoin yatırımcıları bu detaya dikkat etmeli: Analistler uyardı