BioNTech aşılarında 3. doz dönemi başlıyor

Koronavirüs kabusu

Aşı geldi mi gelecek mi, çıktı mı çıkacak mı derken artık BioNTech aşısının 3. dozunu olup olmayacağımızı tartışmaya başlayabiliriz.

BioNTech aşılarında 3. doz dönemi başlıyor. 2019 yılının sonlarına doğru dünya gündemine girmeye başlayan, ülkemizde ise 2020 yılının ortalarına doğru kabus gibi çöken Covid-19 virüsü, etkisini sürdürmeye ve hayatlarımızı şekillendirmeye devam ediyor.

Yakın zamanda neredeyse ilk duyurulduğu günün üzerinden tam 2 sene gibi bir süre geçecek olan korona virüs, geride bıraktığı bunca zaman içerisinde milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuş, yüz milyonlarca insanın ise genel sağlık durumlarını olumsuz etkilemişti. İşte bu virüsten kurtulabilmemiz için tek çare olarak görülen aşılar içerisinde, en etkilisi olarak kabul edilen BioNTech aşısının 3. dozu da artık belirli kesimler için uygulamaya konuldu.

Pfizer ve BioNTech

BioNTech aşılarında 3. doz dönemi başlıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Bilim Kurulu ile yapılan toplantı sonrasında yapılan açıklamaya göre; 60 yaş üzerindeki vatandaşlar, 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar ve başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar için bugünden itibaren 3. doz aşılar tanımlanacak.

Her ne kadar üçüncü doz aşılar için bir zorunluluk bulunmasa da, gerek sağlık bakanlığının gerekse de dünya genelindeki önemli bilimsel kuruluşların önerisi ilk 6 aydan sonra özellikle 7. ay içerisinde hatırlatma aşısı olarak kabul edilen 3. doz aşının yapılması yönünde.

ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmaya göre, 2 doz aşı olan kişilerin COVID-19’a karşı bağışıklık seviyelerinin 7. ayda 10 kata kadar azaldığı tespit edildi. Yine Almanya’da yapılan deneylerde ise, üçüncü doz aşıyı olanların koruyuculuğunun %95 seviyesine olduğu tespit edildi.

Google katlanabilir ekranlı telefonu için somut adımlar atıyor