Koronavirüs aşılarında antikor miktarını arttırmak mümkün: Yeni araştırma sonuçları ortaya çıktı

Koronavirüs ilacı fiyatıyla

Koronavirüs aşılarında antikor miktarı her zaman için fazlasıyla önemlidir. Ne kadar çok antikor geliştirilirse o kadar fazla koruma sağlanabiliyor. Hadi gelin bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma sonucuna birlikte bakalım.

Pfizer-BioNTech ortaklığıyla geliştirilen aşıyı herkes bilir. Bu aşı dünyanın en etkili teknolojilerinden bir tanesine sahip. Bilim insanları mRNA tabanlı olan bu tür aşılar ile ilgili bazı çalışmalar yürütüyor. Bildiğiniz üzere bu aşıların iki doz şeklinde vurulması gerekiyor. Ancak iki doz arasında ne kadar süre olması gerektiği açıkçası pek bilmiyor.

Bazıları 2 doz arasındaki sürenin kısaltılması ile birlikte antikor miktarının yükseleceğini söylüyor. Ancak bilim insanları bunun tam tersini ortaya çıkardı. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda iki doz arasındaki sürenin kısalmasının iyi olmadığı ortaya çıktı.

Koronavirüs aşılarında antikor miktarını bu yöntemle artırmak mümkün

Türkiye’de bildiğiniz üzere bu aşıların 2 dozu arasındaki mesafe yaklaşık olarak 7 hafta şeklinde belirlenmişti. Ancak vaka sayılarının artması ile birlikte bu süre biraz daha kısaltıldı. 3 haftalık sürenin iki doz arasında yeterli olacağı düşünüldü. Ancak yapılan araştırmalar 8 haftanın iyi olduğunu gösteriyor.

Koronavirüs aşılarında antikor

Aslına bakacak olursak Türkiye’de aşı stratejisi ilk etapta doğruydu. Yani 7 hafta belirlenmesi doğru bir karardı. Ancak sonradan vaka sayıların artması ile birlikte iki doz arasındaki süre kısaltılınca her şey daha kötüye gitti. Bilimsel araştırmalara göre iki doz arasında 8 haftalık süre bırakılınca antikor sayısı 2 kat artıyor.

Koronavirüse yakalanan Sedat Peker sosyal medyanın gündeminde: Ölüm riski var

Aşıların bu virüse karşı tek doz şeklinde uygulanması ne yazık ki yeterli olmuyor. Bu nedenle mutlaka iki doz şeklinde vurulması gereken aşılar arasında süre bulunması daha yararlı olacaktır. Koronavirüs aşıları ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.