Bakan Koca 3. doz Biontech için tarih verdi

Koronavirüs uzun süreli etkisi

Koronavirüs salgınına karşı en etkin silah olarak gösterilen Biontech’ye yeni bir aşamaya daha geçiliyor. İlk iki dozun ardından sıra 3. doza geldi. İşte konu ile ilgili detaylar.

Bakan Koca 3. doz Biontech için tarih verdi. Türkiye 2020 yılının Mart ayından bu yana yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Hatırlanacağı üzere salgın 2020’nin hemen başında Çin’in Wuhan kentinde patlak vermiş ve kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılmıştı.

Geçtiğimiz yılın Haziran aylarında tedbirler esnetiliş, sonuç olarak kış aylarında salgın yeni zirvesine koşmuştu. Sonrasında gelen aşılamalar ile salgın tekrardan kontrol altına alınmaya başladı.

Hali hazırda ülkemizde çift doz Biontech aşısı vuruluyor. Dileyenler için Sinovac opsiyonu da var. Bakan Koca geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada 3. doz için de çalışmaların başladığını ve bu dozun hatırlatıcı doz olarak uygulanacağını söyledi. Koca şunları söyledi.

korona

Bakan Koca 3. doz Biontech için tarih verdi

İsrail ve diğer ülkelerdeki örneklere bakıldığında gerekli olacak görünüyor ama bunun zamanı muhtemelen 8, 9 ay sonra olabilir. Bizim şu anki 3, 4 aylık sonuçlarımızla koruyuculuğun devam ettiğini, hatırlatma dozunun mRNA aşılar için şu an gerekmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatırlatma dozu inaktif aşı olan vatandaşlarımız için son derece önemli. Toplam 15 milyon inaktif aşı yaptıran vatandaşımız var. 15 milyonda yaklaşık 6 milyon kişi hatırlatma dozunu daha yaptırabilmiş değil ve hatırlatma dozunu özellikle vatandaşlarımızın ihmal etmeden erken dönemde hızla yaptırmalarını çünkü koruyuculuğun 5, 6 kat arttığını çok iyi biliyoruz. Hatırlatma dozunu inaktif aşılar için şimdilik önemsiyoruz.”

Bakan Koca’nın ifadelerine göre 3. doz aşılamalar için en erken tarih Kasım ayı gibi görünüyor. Sonrasında 3. doz aşı uygulaması kademeli olarak devam edecek.

Apple MacBook modelleri toplu davaya neden olacak: Fena tazminat ödeyebilir