Koronavirüs aşılarının bağışıklık sistemine etkisi: BioNTech vs Sinovac

Koronavirüs ilacı fiyatıyla

Tüm dünyanın tek umudu haline gelen koronavirüs aşılarının bağışıklık sistemine etkisi ortaya çıktı. Hadi gelin bağışıklık sistemine olan etkilerine BioNTech vs Sinovac özelinde birlikte bakalım.

Tüm dünyayı kasıp kavuran ve büyük bir yıkıma neden olan Covid-19 her geçen gün daha fazla kişinin ölmesine neden oluyor. Hindistan gibi ülkelerde ise durum tam bir trajediye dönüştü. Konuyla alakalı yapılan çalışmalarda aşıların bağışıklık sistemine olan etkisi araştırıldı.

Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa virüsü atlatmak o kadar kısa sürecektir. Bu konuda hemfikir olan aşı üreticileri araştırma ve geliştirme aşamasında farklı yollar izledi. BioNTech gibi şirketler mRNA tabanlı bir sistem tercih ederken Sinovac ise zayıflatılmış virüs tabanlı bir sistem kullandı.

Koronavirüs aşılarının bağışıklık sistemine etkisi büyük tartışma konusu

Uzun bir süredir devam eden çalışmalar sonucunda aşıların bağışıklık sistemine olan etkileri ortaya çıkarıldı. Buna göre mRNA tabanlı olan BioNTech aşısı Sinovac ile kıyaslandığında 10 kat daha fazla antikor oluşumu sağlıyor. Bu aynı zamanda 10 kat daha fazla bağışıklık anlamına geliyor.

koronavirüs aşıların bağışıklık sistemine

Geleneksel aşılar ile kıyaslandığında mRNa çok daha büyük bir etkiye sahip. Ayrıca bu aşıların bulaşıcılık yönünden büyük bir etkisi bulunuyor. ABD ve İsrail gibi ülkeler işte tam da bu nedenle mRNA tabanlı aşılara ağırlık veriyor. Bu ülkelere bakıldığında hastalığın yayılış hızında ciddi bir düşüş olduğu görülüyor.

Koronavirüs aşısı olanlar iPhone 12 kazanabiliyor: İşte bomba gibi kampanya

Türkiye’de ise her iki aşı türü kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre bugüne kadar 61 milyon dozdan fazla aşı yapıldığı ifade ediliyor. Bunların 19,2 milyonu ise ikinci doz olarak kayıtlara geçti. Şimdilik aşılama sürecinin iyi gittiğini söyleyebiliriz. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.