Aşılar üçüncü dozda ne kadarlık koruma sağlıyor: Uğur Şahin açıkladı

Uzun koronavirüs sendromu

Koronavirüsle mücadelede en önemli silahlardan bir tanesi olan aşılar üçüncü dozda etkili bir koruma sağlayabiliyor mu? Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Aşılar üçüncü dozda ne kadar etkili? Küresel çapta herkesi canından bezdiren koronavirüs ile ilgili tartışmalar sürüyor. Hatırlayacağınız üzere o dönemlerde birçok kişi aşılar ile bu salgından kurtulma ihtimali olduğunu düşünüyordu. Şimdi ise aşı karşıtlığının giderek tırmandığı biliniyor. Ancak Avrupa İmmünoloji Kongresi’nde konuşan Uğur Şahin sağlam açıklamalar yaptı.

Yapılan açıklamalara bakıldığında BioNTech aşısının üçüncü doz ile birlikte yüzde 95 oranında koruma sağladığı ortaya çıktı. Bu gerçekten de beklenenden çok daha yüksek bir rakam. Özellikle Çin merkezli aşı şirketlerinin ürettiği aşılara bakılığında onları rahatlıkla geçebiliyor.

Aşılar üçüncü dozda daha büyük etki sağlıyor

Uğur Şahin tarafından yapılan açıklamalarda çok önemli başka bir detay daha var. Bildiğiniz üzere Delta varyantı dünyanın her yerinde kol geziyor. Hindistan merkezli olarak başlayan bu varyant dünyanın diğer ucuna kadar ulaştı.

Ortaya çıkan bu durum aynı şekilde kafalarda yeni bir soru işareti daha oluşturdu. Aşıların gerçekten de özellikle mutasyonlara karşı etkili olup olmadığı araştırılıyordu. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Uğur Şahin mutasyonlara karşı aşıların daha zayıf etki ettiğini ancak sorun olmadığını söyledi.

Koronavirüs etkisi aşılar sayesinde azalıyor: Bilim insanlarından çağrı

Tüm bunlara ek olarak enfeksiyon kontrolünde yüzde 97 oranında başarı yakaladıklarını ifade eden Uğur Şahin bunun yeterli olduğunu söyledi. Son olarak aşının ürettiği antikor miktarının 2 ay sonra düşmeye başladığını söyledi. Türkiye’de ve dünyanın neredeyse her yerinde aşılara karşı bu nedenle teşvikler yapılıyor. Aşılar üçüncü dozda yüksek bir koruma sağlayarak salgını yavaşlatıyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?