AppStore komisyonu %15’e mi düşüyor?

appstore komisyonu

Apple çok uzun zamandır şikayet konusu olan ve davalarda tekelcilikle suçlanmasına neden olan %30 komisyon modelinden vaz mı geçiyor?

Apple yeni yaptığı duyuru ile bazı koşulları taşıyan uygulamalar için %15’lik AppStore komisyonu uygulayacağını duyurdu.

AppStore komisyonu tefeci faizi kadar yüksek

Apple, bir süredir, dev oyun şirketi Epic ile davalık durumdaydı. Apple’ın oyun içi satışlardan %30 komisyon istemesi ve hatta Epic’in kendi web sitesi üzerindeki iOS uygulaması satışlarından bile Apple’ın komisyon istemesi Epic’i çıldırtmıştı. Epic’in CEO’su Apple’a tekelcilik davası açarken, Apple’ın tekelci uygulamaları hakkında da önemli örnekler vermişti.

Apple ise şirketin milyonlarca oyuncuya ulaşan oyunlarını AppStore’dan kaldırarak iOS kullanıcılarının Epic oyunlarına erişmesini engellemişti.

Ancak Apple’ın %30 komisyonundan sadece Epic değil, sayısız uygulama geliştiricisi de şikayet ediyordu. Bu %30 komisyon, uygulamaların kar payından değil, doğrudan satış rakamlarından gerçekleşiyordu. Kalan %70 üzerinden ise uygulama geliştiriciler uygulamanın maliyetlerini, işletme giderlerini ödüyor, ellerinde kalan karın ise yaklaşık %30-35’ini vergilere vermek zorunda kalıyordu.

Uydu fırlatacak drone yaptılar

Dolayısıyla, bazı durumlarda, Apple bir uygulamadan, uygulama geliştiricisinden bile daha fazla kazanç sağlayabiliyordu.

Apple şimdi, yıllık 1 milyon doların altında satışı olan uygulamalarda, komisyon oranını %15’e indirdiğini duyurdu.

appstore komisyonu

Böylece küçük uygulama geliştiricilerinin eline şirket ve işletme masraflarını karşılamak için daha fazla bütçe kalması garantilenmiş olacak. Bu da şirketlerin ayakta kalıp geliştirme yapmaya devam etmeleri için önemli bir adım.

Öte yandan dev şirketler de uygulamalarından %30 komisyon kesilmesinden rahatsız ve bu rakamın düşürülmesi için Apple’a büyük baskı yapılıyor. Apple, iOS eko sisteminde tekel konumunda olduğu için hakkında açılan tekelcilik davası sonucunda hem ceza alıp hem de komisyon oranlarını mahkeme zoruyla indirmesi de mümkün olabilir.

Bu komisyon konusu daha çok tartışmaya neden olacak gibi görünüyor. Bakalım Apple %30’luk tatlı kazancından vazgeçip dünyanın en zengin şirketi olmasına neden olan hortumunu balta vurmayı kabul edecek mi?