Epic Games Fortnite oyunu App Store’a geri yükletmek için bastırıyor

epic games fortnite

Epic Games ve Apple arasındaki mahkemeye kadar giden App Store kavgası büyüyor. Apple’ın Epic Games oyunlarının tüm satışlarından mafya haracı gibi %30 komisyon kesmeye kalkışmasına isyan eden Epic Games şimdi mahkemeden yeni bir talepte bulundu.

Epic Games Fortnite oyunu için mahkemeden, App Store geri yüklenmesi için acil karar alınmasını istedi. Bir monopol olarak çalışan Apple’ın Epic Games’in işlerine büyük zarar verdiğinin altını çizen Epic, uğradığı zararın daha fazla büyümemesi için mahkemeden acil önlem almasını talep etti.

Epic Games Fortnite için Apple ile kapışacak

Epic, geçtiğimiz ay Apple ve Google’dan, mobil uygulama komisyonunu indirmesini ve mobil pazar dışındaki kaynaklardan yapılan satın almalardan komisyon alınmasını durdurmasını istemişti. Bunun üzerine Apple ve Google oyunu resmi mobil pazardan kaldırmıştı. Apple ayrıca, Epic’in geliştirici hesabını da kapattığı için, diğer tüm iOS oyunlarına erişim de engellenmişti.

Bunun üzerine de Epic Apple’a dava açarak şirketin bir tekel oluşturduğunu ve monopol gibi çalıştığını iddia etmişti. Bu tür uygulamalar tüm dünyada rekabet yasalarına ters düşüyor ancak ticari bir karar kabul edilebildiği için de gri alanda kalabiliyor. Epic şimdi mahkemede, Apple’ın mafya/monopol gibi davrandığını ispat etmeye çalışacak. Bu amaçla, başka şirketlere karşı uyguladığı yasakçı girişimleri mahkemeye getirecek.

Şirket, çok uzun sürmesi beklenen bu anti-tekel davasında ağır zarar almaması için, geliştirici hesabının yeniden açılmasını ve oyunlarının App Store’a geri yüklenmesini de mahkemeden talep ediyor.

Fiat en çok tercih edilen otomobil markası oldu

Apple’ın, iOS cihazlarına üçüncü parti kaynaklardan uygulama yüklenmesini çok zorlaştırması nedeniyle, iOS müşterilerini “rehin” aldığı da vurgulanıyor. Geliştiricilerin iOS kullanıcılarına ulaşabilmesi için de Apple’ın koyduğu ağır şartları kabullenmek zorunda kaldığı, rekabet şansının bırakılmadığı vurgulanıyor.