Apple VR başlığı şirket içinde tartışma yarattı

Apple VR/AR Reality One

Merakla beklenen Apple VR/AR gözlüğünün çıkışının aceleye getirilmesi, şirket için çatlak seslerin yükselmesine sebep oldu.

2021 yılında teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi olan MetaVerse fikri son dönemde momentum kaybetmiş olsa da bu dijital dünyaların yakın gelecekte bir şekilde hayatımıza gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu fikir de teknoloji şirketlerinin VR/AR başlıklarına gösterdiği ilgiyi kayda değer ölçüde arttırıyor. Çünkü MetaVerse’ün hayata geçirilmesi ile birlikte bu cihazların akıllı telefonların yerini alarak teknoloji dünyasının yeni itici gücü haline gelmesi bekleniyor. Bu yüzden teknoloji devleri bu alana önemli yatırımlar yapıyor.

VR/AR gözlüklerine yatırım yapan bu şirketlerden biri de Amerikalı teknoloji devi Apple. Apple’ın VR/AR başlığı üzerinde çalıştığı bir süredir biliniyor. Hem sanal gerçeklik hem de artırılmış gerçeklik özelliklerine sahip olacak bu başlığın 2023 bitmeden raflardaki yerini alacağı büyük ölçüde kesinleşmiş durumda. Henüz resmi bir çıkış tarihi açıklanmamış olsa da son günlerde gelen bilgiler, Apple VR/AR başlığının bu yaz tanıtılacağına işaret ediyor. Ancak bu tarih, Apple içinde bazı çatlak seslerin yükselmesine sebep oluyor. Çünkü şirketin bazı çalışanları, VR/AR başlığının çıkışının aceleye getirildiğini düşünüyor.

Apple VR gözlüğü

The New York Times tarafından paylaşılan bilgilere göre Apple için şu anda heyecandan ziyade endişe hüküm sürüyor. Bu endişenin kaynağı ise haziran ayında gerçekleşecek WWDC etkinliğinde tanıtılması beklenen Apple VR/AR başlığı. New York Times’a konuşan sekiz Apple çalışanı tarafından paylaşılan bilgiler, VR/AR başlığının çıkış tarihi ve fiyatının şirket için tartışmalara sebep olduğunu gösteriyor.

Apple VR/AR başlığının yaklaşık 3000 dolarlık bir fiyatla piyasaya sürülmesi bekleniyor. Gelen itirazlardan biri de bu fiyat etiketine. Çünkü bazı Apple çalışanları ve yöneticileri, bu fiyatlandırmanın kullanıcıları uzak tutacağından endişeli. Bildiğiniz gibi teknoloji dünyasında her alanda olduğu gibi VR/AR teknolojilerinde de zaman geçip teknolojiler geliştikçe ve seri üretim araçları oturdukça maliyetler düşüyor. Apple içindeki endişelerden biri, Apple’ın VR/AR başlığının çıkışını aceleye getirerek, fiyat konusunda istenen seviyenin çok üstünde kalmayı riske atıyor olabileceği gerçeği.

Öte yandan girişte de belirttiğimiz gibi MetaVerse projelerinin momentum kaybetmiş olması da bu cihazın şimdiden piyasaya sürülmesi hakkında soru işaretleri yaratıyor. Şu anda bu cihazların gündelik olarak kullanılacağı bir alan yokken Apple’ın bu cihazı piyasaya sürmek için acele etmesi, bazı çalışanlar ve yöneticiler tarafından anlamsız bulunuyor. iPod veya iPhone gibi pazara belirgin bir yenilik getiren ya da belirli bir açığı kapatan cihazların aksine bu VR/AR başlığının ne bir ihtiyacı karşıladığı ne de devrimsel bir yenilik sunduğu düşünülüyor.

Apple, tüm bu endişelere rağmen VR/AR başlığını haziran ayında resmen tanıtacak ve kısa süre sonra da piyasaya sürecek gibi duruyor. Bakalım Amerikalı teknoloji devinin bu kumarı nasıl sonuç verecek. Ancak belirgin olan bir şey var ki o da Apple VR/AR başlığının şirketin yıllardır çıkardığı en riskli ürün olduğu gerçeği.

Vivo X Fold 2 performans testinde görüldü