Mars projesinin yeni yıldızı: Patates tabanlı çimento

Mars Koloni

İngiltereli bilim insanları tarafından geliştirilen patates tabanlı yeni çimento türü, Mars’ta koloni kurulmasının önünü açma potansiyeline sahip.

Bildiğiniz gibi bir yandan NASA, bir yandan Çin’in uzay ajansı, Mars’a gitmenin planlarını yapıyor. Kızıl Gezegen’e yapılacak ilk insanlı uçuşun önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Dahası, insanlı bu uçuş çok daha büyük bir projenin ilk adımı olarak görülüyor. Uzay macerasına öncülük eden isimlerden olan Elon Musk’ın da sık sık dile getirdiği gibi uzay ajanslarının ve SpaceX gibi özel şirketlerin, yakın gelecekte Kızıl Gezegen’de koloni kurma planları bulunuyor.

Bu planların önünde şu an için en önemli engeller bulunuyor belki ama bilim dünyası bu engelleri bir bir ortadan kaldırma konusunda oldukça etkileyici bir iş ortaya koyuyor. Bunun son örneği de bu hafta yaşandı. Manchester Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, Mars’ta kalıcı yapıların inşası için kullanılabilecek, patates tabanlı yeni bir çimento türü geliştirdiklerini açıkladı.

mars patates

Bilim insanlarının StarCrete adını verdiği bu patates tabanlı çimento, Kızıl Gezegen’de kalıcı koloniler kurulması için kritik bir rol oynayabilir. Çünkü koloni kurma projelerinde uzay ajanslarının ve uzay şirketlerinin karşısına çıkan en büyük engellerden biri, Dünya dışı bir gezende yapı kurmanın zorluğu oluyor. Bu gezegenlerde standart çimento üretiminde kullanılan kaynaklar çıkarılamayacağı için, alternatif bir çözüm bulunması gerekiyor. İşte StarCrete bu noktada devreye girerek koloni projelerinin vazgeçilmezi olabilir. Çünkü popüler bilim-kurgu filmi Marslı (The Martian)’da da dikkat çekildiği gibi, Kızıl Gezegen’de bugüne kadar yapılan araştırmalar, gezegende patates yetiştirilmesinin mümkün olabileceğini gösteriyor. Bu da gelecekte kolonilerin patates yetiştirerek gerekli çimento kaynağına sahip olabileceği anlamına geliyor.

Vivo X Fold 2 performans testinde görüldü