Apple M4’lü Mac Mini’yi Yakında Tanıtabilir

mac mini

Apple dün gerçekleştirdiği etkinlikte M4 yongasını duyurdu. Yeni çipi kullanan ilk cihaz iPad Pro oldu. Etkinliğin üstünden kısa süre geçmişken M4’lü Mac mini hakkında dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı.

Sonunda yeni nesil iPad Pro ve iPad Air modelleri resmiyete kavuştu. Tabletlerle birlikte M4 yongası da açıklandı. Yeni yonga 2024 model iPad Pro’lara güç veriyor. Aslında Mark Gurman ve farklı birkaç kaynak M4’ün açıklanacağını söylemişti. Yeni tabletler ve etkinlik konuşulurken, Reddit’te ilginç bir söylenti çıktı. Her zamanki gibi ismi belli olmayan ve şirkete yakın bir kaynağa göre Apple, M4 işlemcili yeni Mac mini‘yi WWDC’de tanıtabilir. Kaynak bunun gerçekleşebilecek bir ihtimal olduğunu vurguladı.

Eğer dedikodu doğru çıkarsa yeni Mac mini M4 işlemcisini kullanan ilk Mac olacak. Şu anda piyasada bulunan Mac mini, 2023 başında piyasaya sürüldü. Bir seneden fazladır yeni güncellenmiş bir mini modeli çıkmadı. Belki de Apple yeni bir model çıkarma döngüsünü daha fazla uzatmak istemiyor olabilir. iPad Pro’nun da iki senedir yeni modeli piyasaya sürülmedi. Geçtiğimiz gün M4’lü iPad Pro’lar tanıtıldı. Aynı durumun Mac mini için de geçerli olabilir.

mac mini

M4 işlemcisinin özellikleri nedir? Apple’ın açıklamasına göre M4 yongasında 4’ü performans, 6’sı verimlilik olmak üzere yeni bir 10 çekirdekli CPU yer alıyor. Yeni çipin 3’ü performans, 6’sı verimlilik olan 9 çekirdekli CPU’ya sahip başka bir modeli daha var. 9 çekirdekli model 256 ve 512 GB’lık iPad Pro’da yer alırken, 10 çekirdekli model ise 1 ve 2 TB’lık iPad Pro’ya güç veriyor.

Yeni M serisi işlemci 2. nesil 3 nm süreciyle üretildi. Çipte yeni bir Display Engine (Görüntü Motoru diyebiliriz) yer alıyor. M4, eski iPad Pro’larda yer alan M2 işlemcisine göre %50’ye kadar daha hızlı CPU performansı ve dört kat kadar daha hızlı render performansı sunuyor. Yeni yonga Dynamic Caching (Dinamik Önbelleğe Alma) özelliğiyle profesyonel uygulamalarda ve oyunlarda önemli ölçüde yüksek performans gösteriyor. Ray Tracing özelliği de var. Yeni nesil yongada yapay zeka özelliklerinin üstesinden gelmek için gelişmiş Neural Engine bulunuyor. Apple’a göre M4’te şirketin şimdiye kadarki en güçlü Neural Engine’ı yer alıyor ve saniyede 38 trilyon işlem yapabiliyor.

Rockstar Yeni Bir GTA 6 Duyurusu Yapmaya Hazırlanıyor