Apple M3 işlemcilerinin yeni detayı belli oldu

apple m3

Apple geçtiğimiz günlerde düzenlediği etkinlikle yeni MacBook Pro’ları ve iMac’i tanıttı. Bu bilgisayara güç veren M3 işlemci serisi hakkında bir ayrıntı daha farklı kaynaklar tarafından doğrulandı.

Nikkei sitesinin haberine göre M3, M3 Pro ve M3 Max işlemcileri TSMC’nin N3E olarak bilinen yeni 3 nm süreciyle üretilecek. DigiTimes da paylaştığı raporda N3E sürecini onaylarken, TSMC’nin Mac’lerin piyasaya sürülmesiyle birlikte çeyrek bazda %10 üzerinde gelir artışı elde edeceğini bildirdi. iPhone 15 Pro’larda bulunan A17 çipi normalde N3B ile üretiliyor. Ancak A17’nin de N3E’ye geçmesi bekleniyor. N3E, N3B’ye kıyasla daha ucuz ve daha verimli. Eğer M3 işlemcileri de N3B’le üretilseydi daha pahalıya mâl olacaktı. Ancak Cupertino’lu şirket yeni üretim süreciyle birlikte maliyeti de düşürmüş oluyor.

apple

PC işlemci pazarında rekabet iyice ısındı. Kendi PC işlemcilerini geliştirmek isteyen birçok isim var ve bahsettiğimiz bu markalar işlemci tasarımcısı ARM ile iş birliği yapıyor. İçlerinden birisi Nvidia. Söylenenlere göre Nvidia’nın işlemcisi ARM mimarisine dayalı olacak ve 2025’te piyasaya sürülecek. Ayrıca Samsung da PC işlemcisi pazarına girmek istiyor. Koreli şirket şimdilik pazarı yakından izliyor; Intel, Apple, AMD ve Nvidia’nın hareketlerini takip ediyor.

Geçtiğimiz hafta Qualcomm, Snapdragon X Elite işlemcisini tanıttı. ARM temelli olan X Elite yongası, Windows’lu PC’lere güç verecek. Qualcomm yeni işlemcisinin Apple M1 ve M2’den daha hızlı olduğunu da vurguladı.

Yeni yayınlanan analist raporlarına göre Apple’ın dizüstü ve masaüstü PC pazarında işi zorlaştı. Sektörden bir yetkili yaptığı açıklamada, “M1 devrim yapmıştı. M1 işlemcisi gerçekten çok etkileyiciydi. Yeni M serisi işlemciler de performanslı. Ama teknoloji şirketleri atağa kalktı. Önümüzdeki birkaç sene içinde pazarda dengeler değişecek” dedi.

İptal edilen Daredevil oyunu 20 yıl sonra ortaya çıktı