TSMC, Apple için yeteri kadar 3 nm işlemci üretmekte zorlanıyor

tsmc

Yeni bir rapora göre Apple’ın ana tedarikçisi TSMC, 3 nanometre (nm) işlemcileri üretmekte zorlanıyor. Analistler, Tayvanlı üreticinin verim konusunda sorunlar yaşadığını ve bu durumun da hacimli üretimi etkilediğini düşünüyor.

TSMC, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerine güç verecek A17 çiplerini, ayrıca yeni Mac’lerde kullanılacak M3 işlemcilerini üretecek. Bunu yeni 3 nm üretim süreciyle gerçekleştirecek. Fakat yeni gelişmelere göre tedarikçi, 3 nm işlemcileri üretmekte zorlanıyor. Arete Research analisti Brett Simpson, EE Times’a yaptığı açıklamada, A17 ve M3 işlemci veriminin yaklaşık %55 olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Simpson, bu durumun gelişim aşamasına uygun olduğunu, ancak üreticinin her çeyrekte verimi yaklaşık 5+ puan artırmayı planladığını sözlerine ekledi. Tedarikte ise istenilen sayıya ulaşılamıyor.

tsmc

Geçtiğimiz hafta TSMC CEO’su C.C. Wei, iyi verimle yüksek hacimle üretime ulaştıklarını, ancak müşterilerden gelen talebin tedariği aştığını açıklamıştı. Tayvanlı tedarikçinin, yılın 2. yarısında Apple A17 ve M3 işlemcilerinin üretimini artırırken, Intel, AMD ve Nvidia’nın yongaları üzerinde çalışacak.

Dev tedarikçinin çip üretim teknolojisi baştan beri bahsettiğimiz 3 nm sürecine dayanıyor ki, şu anda TSMC ve Samsung dışında bu süreçle üretim yapabilen başka bir üretici yok. 3 nm’ye dayanan işlemciler daha yüksek performans sunarken, daha az güç tüketiyor ve bununla birlikte daha az yer kaplıyor. Tayvanlı üreticinin 2025’te 2 nm üretimine geçmesi bekleniyor.

Sony Xperia 5 V sertifika alırken görüldü