Apple’dan M3 çipli 15 inç’lik MacBook Air geliyor

macbook air

Apple hakkındaki öngörüleri ve paylaştığı içeriklerle tanınan Mark Gurman, teknoloji devinin M3 işlemcili 13 ve 15 inç’lik yeni MacBook Air modelleri üzerinde çalıştığını açıkladı.

Gazeteci Mark Gurman, Power On haber bülteninde yine ilginç detaylar paylaştı. Gurman, M3 işlemcili 13 ve 15 inç’lik MacBook Air‘ların yolda olduğu ve iki dizüstü bilgisayarın 2024’te çıkacağını belirtti.

Piyasada satışta olan 13 inç’lik MacBook Air, 2022 Haziran ayında duyurulmuştu. 15 inç’lik model ise geçtiğimiz hafta WWDC’de açıklandı. Her iki dizüstü bilgisayar da TSMC’nin 5 nm üretim sürecine dayalı olan M2 işlemcisinden güç alıyor. M3 işlemcisi 3 nm süreciyle üretilecek. Böylece M2’ye göre çok daha yüksek performans ve güç verimliliği sunacak. Mark Gurman, M3 çipinin M2 ile benzer GPU ve CPU çekirdek sayısına sahip olacağını ileri sürdü.

macbook air

Bunlarla birlikte M3 işlemcili iMac ve 13 inç’lik MacBook Pro modelleri de geliştiriliyor. Yeni iMac’in 2024’ün başlarında çıkması bekleniyor. Yeni modelin tasarımı 2021’de piyasaya sürülen M1 işlemcili iMac’le benzer olacak.

M3 işlemcisinin güç vereceği diğer Apple ürünü ise iPad Pro serisi olacak. 2024’ün ilk yarısında çıkması beklenen yeni iPad Pro’larla ilgili ekran paneli problemi var. Söylenenlere göre yeni Pro’larda OLED ekran yer alacak. Ancak OLED panellerin maliyetinin yüksek olması nedeniyle yeni iPad Pro’ların fiyatının beklenen daha yüksek olabileceği iddia ediliyor.

Koreli kaynaklara göre Apple, yeni modellerde çift katmanlı yapıya sahip OLED kullanmak istiyor. İki katmanlı yapı çok daha uzun kullanım süresi, daha fazla parlaklık ve daha iyi görüntü sunuyor. 10 inç’lik cihazlar için OLED panellerin tedarik fiyatı 100 ile 150 dolar arasında. Ancak Apple’ın ihtiyaç duyduğu OLED paneller için tedarik fiyatı 11.1 inç için 270, 13 inç için 350 dolara yakın. LG ve Samsung’un maliyeti azaltmak için yeni planları devreye soktuğu söylense de, yeni iPad Pro’lar beklenenden daha pahalı fiyatla gelebilir. Şu anda 11 inç’lik LED Liquid Retina ekranlı iPad Pro’nun fiyatı 799 dolar.

vivo Avrupa pazarından uzaklaşıyor