TSMC üretim kapasitesinin neredeyse çoğunu Apple’a ayırdı

m3

DigiTimes’ın endüstri kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Apple, M3 ve A17 işlemciler için TSMC’nin 1. nesil 3 nm üretim kapasitesinin yaklaşık olarak %90’ınını rezerve etti. Bu durum Tayvanlı tedarikçiye büyüme ivmesi sağladı.

Apple’ın yaklaşmakta olan iPhone 15 Pro modellerinde, A17 Bionic işlemcisi kullanılacak. Bu işlemci TSMC’nin N3B olarak bilinen 1. nesil 3 nm sürecine dayanıyor. 3 nm teknolojisinin 4 nm’ye göre %35 güç verimliliği ve %15 daha yüksek performans sağladığı söyleniyor.

Mac ve iPad modellerinde kullanılacak olan M3 işlemcisi de 3 nm süreciyle üretilecek. İlk M3 işlemcili cihazların 13 inç’lik MacBook Air ve 24 inç’lik iMac olması bekleniyor. Her iki cihaz yıl sonuna doğru piyasaya sürülecek. 2024’te çıkacak olan yeni iPad Pro’lar da bu işlemciyle donatılacak. Bununla birlikte Apple analisti Ming-Chi Kuo, gelecek sene çıkacak 14 ve 16 inç’lik MacBook Pro modellerinde M3 Pro ve Max işlemcilerinin kullanılacağını düşünüyor.

m3

Bloomberg’ten Mark Gurman, App Store geliştirici kayıtlarında Apple’ın yeni bir işlemciyi test ettiğini ortaya çıkardı. Bu işlemci 12 çekirdekli işlemciye, 18 çekirdekli GPU’ya ve 36 GB RAM’e sahip. Bu işlemci büyük ihtimalle M3 Pro.

TSMC ayrıca N3E adı verilen daha gelişmiş 3 nm süreci üzerinde çalışıyor. Bu teknolojinin 2023’ün yarısından sonra üretimde kullanılması bekleniyor.

Apple’ın uzun zamandır dedikodularda anılan 15 inç’lik MacBook Air modelinde M3 işlemcinin kullanılacağı söyleniyordu. Fakat geliştirici kayıtlarında dizüstü bilgisayarda M2 işlemcinin kullanıldığı tespit edildi. Söz konusu 15 inç’lik yeni MacBook Air, 5 – 9 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan WWDC 2023 etkinliğinde tanıtılacak. Etkinlikte yeni işletim sistemleriyle birlikte karma gerçeklik gözlüğü ve xrOS’nin de açıklanması bekleniyor.

Apple karma gerçeklik gözlüğü için iyi hazırlandı