Yurt dışı telefon kayıt harcı yine arttı! İşte yeni fiyat!

telefon

#İŞBİRLİĞİ

Yurt dışından telefon getirip kullanmayı düşünenlere kötü haber. Kısa süre önce arttırılan yurt dışı telefon kayıt harcı bir kez daha zamlandı. İşte konu hakkındaki detaylar.

Malum ülkemizde akıllı telefon fiyatları pek de ucuz değil. Alınan KDV ve ÖTV oranlarından ötürü bir telefon kendimize alırken, bir telefon da devlete hediye ediyoruz. Vergi oranları bu kadar yüksek olunca imkanı olanlar ucuz telefon satın alabilmek için farklı yollara başvuruyorlar. En azından başvuruyorlardı demek daha doğru olur. Çünkü artık bu yollar da tıkanmış durumda. Peki bu yollar neydi, dilerseniz önce bu konuya açıklık getirelim.

Yurt dışından telefon getirme devri bitiyor

Daha geçtiğimiz yıla kadar yurt dışından telefon getirme olayı fazlasıyla modaydı. Çünkü kayıt ücreti o kadar da uçuk meblağlarda değildi. Örneğin 2017’de yurt dışından getirdiğiniz bir telefonu pasaportunuza kayıt ettirmek için 150 TL telefon kayıt harcı ödemeniz yeterliydi. Böylece kayıt altına aldığınız telefonu rahatlıkla Türkiye sınırları içerisinde kullanabiliyordunuz.

Fakat bu sistem 2019’da tamamen değiştirildi. Önce kayıt harcı ücreti arttırıldı. Sonrasında ise pasaporta kayıt edilen cihaz sayısına sınırlama getirilerek, bu cihazların sadece pasaport sahibi adına çıkarılan hatlarla kullanılabileceği ortaya çıktı. Mevcut haliyle bile yurt dışından telefon getirip kayıt ettirmek hayli zor bir hal almışken, hükümet kanadından bir hamle daha geldi.

Telefon kayıt harcı 1500 TL oldu!

Daha 2 yıl öncesine kadar 150TL olan yurt dışı telefon kayıt harcı, geçtiğimiz gün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1500TL oldu. Peki bu ne demek?

Diyelim ki yurt dışından 999 dolar karşılığı bir iPhone XS aldınız. Malum bu telefonun ülkemizdeki satış fiyatı 9000TL civarlarında. Mevcut dolar kuru ile yurt dışından aldığınız iPhone XS için yaklaşık olarak 5700TL gibi bir ücret ödüyorsunuz.

Eğer sistem 2017’deki gibi olsaydı bu telefonu ülkemizde kullanabilmek için 150TL ödemeniz yeteri olacaktır. Yani iPhone XS size 5850TL’ye gelmiş olacaktı.

Fakat yeni gelen düzenleme ile 5700TL ödeyip aldığınız iPhone XS’i kullanabilmek için 1500 TL kayıt ücreti ödemeniz gerekecek. Yani yurt dışından satın aldığınız telefon size 7200 TL’ye gelecek. Bu hesabı iPhone üzerinden yaptığınızda yine kardasınız. Çünkü Apple’ın saçma fiyat politikası yüzünden iPhone modelleri ülkemizde hayli uçuk fiyatlardan satılıyor. Fakat söz konusu diğer modeller olduğunda yani yurt dışından getirdiğiniz telefon Samsung ya da Huawei gibi bir marka olduğunda artık kar etmeniz pek de söz konusu değil.

Yaşlandırma uygulaması FaceApp güvenli mi? İşte yanıtı