YouTube’da “301+” saçmalığı son buluyor

4988711031

YouTube izleyicileri veya video yayıncıları, videoyu izleyen kişi sayısına baktıklarında sık sık 301+ ifadesiyle karşılaşabiliyor. YouTube şimdi bu “saçma” uygulamayı sonlandırmaya hazırlanıyor.

498871103[1]

YouTube, yeni bir video yüklendiğinde, onu izleyen ilk 301 kişiyi saydıktan sonra, belli bir süre videonun izlenme sayacını ilerletmiyor ve videonun altında 301+ ifadesi yer alıyor. YouTube bu sırada sayfayı indeksleyen arama motoru robotlarının işini bitirmesini bekliyor ve bu robotların sayfayı ziyaret etmesini izlenme sayıları arasına katmıyor. Aslında bu uygulamanın YouTube açısından son derece mantıklı bir açıklaması var çünkü sayısız video YouTube üzerinden reklam geliri elde ediyor. Her videoyu ziyaret eden yüzlerce botun ziyaretleri izlenme hesabına katıldığında, YouTube’un video yayıncılarına ödeyeceği toplamda milyonlarca dolarlık reklam payı ortaya çıkıyor. Oysa bu izlenmeler gerçek izlenme olmadığı için reklam gelirini hak etmiyorlar.

Google şimdi bu uygulamaya son vererek, izlenme sayısını ara vermeden göstermeye devam edecek. Elbette arama motoru botlarının ziyaretleri gelir hesaplamasından çıkarılacak ancak artık izleyiciler videoların altında 301+ gibi yuvarlak ifadeler görmeyecekler.