Yeni iPad Pro’lar düşünülenden çok daha pahalı olabilir

123 52

Apple’la ilgili dedikodular bitmek bilmiyor. Teknoloji devi hakkındaki söylenti zincirine yeni bir halka daha eklendi. Bu seferki iddialar yeni iPad Pro modelleri hakkında. Kısa süre önce sizlerle paylaştığımız bir haberde bu sene yeni iPad Pro modellerinin tanıtılmayacağı ve 2024’te geleceğini aktarmıştık. Şimdi de bu hikayenin yeni detayları ortaya çıktı.

Birkaç gün önce Samsung ve LG’nin yeni iPad Pro‘ların OLED ekranını üreteceğine dair haber paylaşmıştık. Kore medyasında konuyla alakalı başka detaylar yayınlandı.

Eski tarihli raporlarda yeni iPad Pro’ların mevcut modellere göre daha büyük olacağı söyleniyordu. Kore medyasında çıkan yeni bir haber boyutun büyüdüğü iddialarını doğruluyor. Koreli kaynaklara göre 2024 model cihazlarda, standart model 11.1 inç, üst model 13 inç boyutlarında olacak.

ipad pro

Kaynaklar OLED ekranların maliyetinin yüksek olacağını belirtti. OLED panellerde üretim sürecine göre iki veya tek katmanlı yapı kullanılıyor. Eğer bu yapı iki katmanlı olursa, yüksek parlaklık sağlıyor ve OLED ekranın ömrü neredeyse 4 katına çıkıyor. iPhone’larda tek yapı var, fakat Apple yeni iPad’leri için tek değil, iki katmanlı yapıdan yana. Bu durum için tabletlerin daha uzun kullanım ömrü sunması gerekçe gösteriliyor. Üretim sürecinde iki katmanlı yapı dışında hibrit panel yapısı, arka panel ve daha birkaç faktör daha var. Bunlar da bir araya gelince maliyet artıyor.

Kaynağa göre 10 inç’lik cihazlar için OLED panellerin tedarik fiyatı 100 ile 150 dolar arasında. Ancak Apple’ın ihtiyaç duyduğu OLED paneller için tedarik fiyatı 11.1 inç için 270, 13 inç için 350 dolara yakın. Şu anda 11 inç’lik LED Liquid Retina ekranlı iPad Pro’nun fiyatı 799 dolar. Samsung’un 8. üretim hattına yatırım yapıp, diğer üretim hatlarına göre maliyeti düşürmeyi hedeflediği söyleniyor. İsmini vermeyen bir yetkili ise Samsung ve LG’nin OLED üretimiyle ilgili yeni yatırımlarının yolda olduğunu, maliyeti kısacaklarını ifade etti.

Samsung ve LG bir dönem OLED ekran pazarının neredeyse hepsini elinde tutuyordu. Şimdi ise bu oran %80’e düştü. Yine de iki dev halen pazar konusunda zirvede.

Yeni iPhone SE’nin özellikleri ortaya çıktı