Yapay zekanın korkulan etkileri kendilerini göstermeye başlıyor. IBM, yapay zekanın yapabileceği işler için bundan sonra yeni iş ilanı açmama kararı aldı.
ChatGPT’nin yayınlanmasıyla birlikte bir anda hızla hayatımıza sirayet etmeye başlayan yapay zeka teknolojileri, yakın gelecekte pek çok alanda ciddi etkilere sahip olacak gibi görünüyor. Zaten bu teknolojilere karşı uyaran uzmanların başlıca kaygılarından birini de bu oluşturuyor. Çünkü bu teknolojilerin iş dünyasında kullanılmaya başlamasıyla birlikte yüz binlerce insanın işini kaybedeceği düşünülüyor. Hatta bu sayı çok geçmeden milyonlara ve zamanla yüz milyonlara bile dönüşebilir.
Üstelik bunun ilk emarelerini daha şimdiden görmeye başladık. Bunun son örneği de IBM oldu. Yapay zeka teknolojilerinin sahip oldukları kabiliyetlerin iş gücünün bir kısmının yerini alabileceğini fark eden IBM, işe alımları azaltma kararı aldı. Bundan sonra bir yapay zeka programının yapabileceği herhangi bir iş için iş ilanı açılmayacak. IBM CEO’su Arvind Krishna, Bloomberg’e verdiği demeçte bu kararlarını yakın gelecekte yürürlüğe koyacaklarını söyledi.
IBM tarafından yapay zeka teknolojilerine devredilecek bu işler arasında insan kaynakları gibi arka planda çalışan, doğrudan müşterilerle muhatap olmayan pozisyonlar ön plana çıkıyor. Sadece bu pozisyonlarda kesintiye gidilse dahi şirketin 27 bin personele artık ihtiyaç duymayacağı düşünülüyor ki zamanla farklı alanlar da bu kesintiden nasibini alabilir. Yani bu sayı 27 binde kalmayabilir.
IBM CEO’su bu personelin yaklaşık yüzde 30’unun önümüzdeki beş yıl içinde yerini bir A.I. programına ya da bir otomasyon sistemine bırakmasının pekala mümkün olduğunu söylüyor. Bu da sadece IBM’de önümüzdeki 5 yıl içinde 8 bine yakın kişinin işini kaybedeceği anlamına geliyor.