İş başvurularında yapay zeka nasıl kullanılacak?

Yapay zeka toplumsal olaylar cisco

Hepimizin hayatının bir parçası olan iş başvurularında yapay zeka kullanımı giderek artacak. Bunun için gelişen otonom sistemlere bakmak yeterli olacaktır. İşte konu ile alakalı merak edilen detaylar.

Gittikçe daha fazla kişi tarafından kabul edilen iş başvurularında yapay zeka kullanımı, bu süreci daha da hızlandırıyor. Normal şartlarda herhangi bir şirket işe alım için bazı prosedürler uygular. Bunlar çoğu zaman çok uzun zaman alır. Yeni geliştirilen yapay zeka sistemleri ise süreci ciddi anlamda kısaltıyor.

Otonom sistemlerin günlük hayatımız içerisinde çok daha fazla yer alması bu sürecin hızlanmasını sağlıyor. Kullanılan bazı teknikler hem karakter analizi yapıyor hem de işe uygunluğu ölçüyor.

Yapay zeka hangi teknikleri kullanıyor

Pymetrics adlı New York merkezli bir firma tarafından geliştirilen yeni bir yapay zeka sayesinde iş başvurusunda bulunan kişilerin birçok yönü değerlendiriliyor. Başvuru yapan kişilere bazı oyunlar oynatılıyor. Mesela iki kutuda yer alan noktaların sayılmasını sağlamak, duyguları yüz ifadesi ile eşleştirmek gibi.

iş başvurularında yapay zeka
Yapay zeka tarafından yapılan bu testler sayesinde hem kişilerin analitik hem de duygusal zekası ölçülebiliyor. Elbette bu işe alım konusunda kesin bir karar sağlamıyor. Bunun yerine sadece insan kaynaklarına bir ipucu veriyor. Ayrıca testlere kimsenin müdahale edememesi en önemli özellikler arasında sayılıyor.

İranlı bilim insanı yapay zeka tarafından mı öldürüldü

Yapılan testlerde aynı zamanda kişilerin ben yerine biz kelimesini kullanıp kullanmadığı da son derece önemli. Biz kelimesini kullananlar grupla çalışmaya çok daha yatkın oluyor. Tüm bunlara rağmen yapay zeka kullanımı kafalarda soru işareti bırakmaya devam ediyor. Peki siz yapay zekanın hayatımızda bu kadar fazla yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?