İnternette çocuklara yönelik tehditler artıyor

internette çocuk güvenliği

Yayınlanan yeni bir siber güvenlik raporu, internette çocukların maruz kaldığı istismarın her geçen gün biraz daha arttığını gösteriyor.

Dünyanın dört bir yanında internet kullanım yaşı her geçen gün biraz daha aşağılara çekilirken, online dünyaya erken yaşta adım atan bu çocukların karşılaştığı tehlikeler de gitgide büyüyor. Bloomberg tarafından paylaşılan yeni bir siber güvenlik raporu, online dünyada çocuklara yönelik tehditlerde artış olduğunu gözler önüne seriyor.

Üstelik çocukların farklı şekillerde istismar edildiği bu ihlaller Google ve Instagram gibi en popüler platformlarda bile yaşanabiliyor. Hatta yayınlanan bu rapora bakılırsa bu tarz istismarların yaşandığı başlıca platformlar arasında bunlar geliyor. Snapchat ve TikTok gibi özellikle çocuklar ve gençler arasında popüler olan sosyal medya uygulamaları da kötü amaçlı siber suçluların avlanma alanı haline gelmiş durumda.

internette çocuklara yönelik tehditler

Öte yandan araştırmanın odaklandığı iki yıllık periyodda, çocuklara yönelik istismarlarda en çok artış görülen platformun Omegle olması dikkat çekiyor. İnternet kullanıcılarının tanımadıkları insanlarla rastgele görüşmeler yapması fikri üzerine kurulu olan Omegle, siber suçluların ve kötü amaçlı yetişkinlerin çocukları hedef almak için başvurduğu başlıca platformlardan biri haline gelmiş durumda.

ABD Çocuk Güvenliği Kurumu’nun, 2022 yılında çocukların online dünyadaki istismarına ilişkin 32 milyon şikayet aldığı belirtiliyor. Üstelik bu vakalar arasında seks trafiği gibi çok ciddi suçlar da var. İnternette çocukların en sık karşılaştığı istismar türü ise CSAM’lere, yani cinsel istismar materyallerine maruz kalmaları ya da bunları paylaşmaya zorlanmaları. Siber suçluların farklı yöntemlerle bu çocukları ağlara düşürerek müstehcen fotoğraflarını zorla ellerine geçirdikleri ya da bu tarz materyallere halihazırda sahiplerse, bunları bir şantaj malzemesi olarak kullanıp çocukları finansal olarak sömürdükleri belirtiliyor. Bu konuda ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Samsung ChatGPT kullanımını yasakladı