21 milyon kadın işini yapay zekaya kaptırabilir

yapay zeka

Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yayınlanan son rapora göre, 21 milyon kadın, 9 milyon da erkek işini yapay zekaya kaptırmak üzere.

ChatGPT’nin çıkışıyla birlikte bir anda hızla hayatımızın her alanına girmeye başlayan yapay zeka teknolojileri, yakın gelecekte pek çok alanda önemli rol oynayacak gibi duruyor. Bu teknolojilere karşı uyaran uzmanların başlıca kaygılarından birini de bu oluşturuyor. Çünkü bu teknolojilerin iş dünyasında kullanılmaya başlamasıyla birlikte yüz binlerce insanın işini kaybedeceği düşünülüyor. Hatta bu sayı çok geçmeden milyonlara ve zamanla yüz milyonlara bile dönüşebilir. Üstelik bunun ilk emarelerini daha şimdiden görmeye başladık.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan son rapor, 30 milyon işin çok yakında yapay zekaya kaptırılabileceğini gösteriyor. Üstelik bu işlerin büyük bölümü normalde kadınların üstlendiği işler. ILO’nun raporuna göre yüksek gelirli ülkelerde kadınların sahip olduğu işlerin yaklaşık yüzde 7.8’i otomasyon sistemlerine geçecek. Bu da 21 milyon kadının yakın gelecekte işini kaybedeceği anlamına geliyor.

yapay zeka doktorlar

Erkeklerde bu oran daha düşük olsa da bu tarafta da ortaya çıkan rakamlar korkutucu düzeyde. Çünkü ILO raporuna göre 9 milyon erkek de yakın gelecekte işini yapay zekaya kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya. Üstelik yüksek gelirli olmayan ülkelerde de bu oranların ve rakamların büyük ölçüde aynı olacağı tahmin ediliyor. Bu da dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişinin işini yapay zekaya kaptıracağı anlamına geliyor.

ILO, özellikle 21 milyon kadının işini kaybedeceği gerçeğinin altını çizerek, dünyanın dört bir yanında çalışma şartlarına dair koşulları belirleyen kurumların, bu teknolojileri iş dünyasına sokarken, bu kaybı da göz önüne almasını istedi.

Elon Musk: “Facebook halkı kandırıyor”