Yanıltıcı reklamların faturası ağır bir şekilde çıkarıldı. Konu ile ilgili Ticaret Bakanlığı uzun bir süredir çalışma yürütüyordu. Hadi gelin hem bu çalışmaların sonuçlarına hem de gelen cezalara birlikte bakalım.
Yanıltıcı reklamların faturası ağır bir şekilde e-ticaret sitelerine kesildi. Hatırlayacağınız üzere Ticaret Bakanlığı ve reklam kurulu bazı çalışmalar başlatmıştı. Bu çalışmalar ile birlikte sahte reklamlara ve yanıltıcı indirimlere savaş açıldı. Yaklaşık olarak 2 hafta kadar önce alınan kararlar hızlı bir şekilde uygulandı.
Black Friday gibi kampanyalar ile birlikte e-ticaret siteleri işin dozunu iyice kaçırmıştı. Önce bindir sonra indir taktiği ile birlikte sahte indirimler yapan bazı platformlar tespit edildi. Denetlemeler sonucu ortaya çıkarılan bu platformların aldatıcı reklamlar yaptığı ortaya çıktı. Böylece bu platformlar için reklam yasağı ve idari para cezası uygulandı.
Yanıltıcı reklamların faturası 2 milyon TL oldu
Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara bakacak olursak 2 milyon TL civarında para cezası kesildi. İdari para cezaları e-ticaret platformlarına iletildi. Tüketicinin korunması hakkında kanun kapsamında işletmelerin indirimleri açık bir şekilde yapması talep ediliyordu.
Konuyu daha net anlamanız açısından bir örnekle anlatalım. Diyelim ki bir kupa bardak almak istediniz ve bu bardağın fiyatı 10 TL olsun. Bu durumda e-ticaret sitesi bardağın fiyatını önce 20 TL’ye çıkarıp sonra 15 TL’ye indirdiğini söylerse bu durumda yanıltıcı indirim yapmış oluyor. İşte bakanlık tam da bu tür sahtekarlıklar yapan platformlara ceza yağdırdı.
Türkiye e-ticaret karnesi şaşırttı: İnternet üzerinden alışveriş yükselişte
Yanıltıcı reklamların faturası işletmeler için ağır oldu. 2021 yılında bu konu ile ilgili yapılan şikayetlerden 142 dosya oluşturuldu. Bu dosyalar değerlendirildi ve bazı e-ticaret sitelerine ceza kesildi. Peki siz bakanlık tarafından verilen bu cezalar hakkında ne düşünüyorsunuz?