Türkiye e-ticaret karnesi şaşırttı: İnternet üzerinden alışveriş yükselişte

e ticaret

Pandemi ile birlikte Türkiye e-ticaret karnesi en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Hadi gelin internet üzerinden ne kadarlık alışveriş yapıldığına birlikte göz atalım.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insanlar çoğunlukla internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih etti. Sosyal mesafenin korunmak istenmesi ve pandemi riski e-ticaret sektörünü müthiş bir seviyeye ulaştırdı. Ticaret Bakanlığı verileri değerlendirildiğinde karşımıza ilginç bir tablo çıktı.

Her internet alışverişinde vatandaşlar ortalama olarak 98 TL harcama yaptı. İnternet kullanıcıları online alışveriş ile 226 milyar TL harcadı. Böylece alışveriş rakamları tahminlerin üzerine çıktı. Havale, EFT yada kapıda ödeme gibi alternatif ödeme yöntemleri vatandaşlar tarafından tercih edildi. Ayrıca her sepetin ortalama tutarı 53 TL oldu.

Türkiye e-ticaret karnesi giderek büyüyor

Küresel çapta seyahat işlemleri büyük oranda düşüş gerçekleştirmişti. Ancak Türkiye’de seyahat kategorisinin ortalama sepet tutarı 2558 TL oldu. Havayolu şirketlerinde ise ortalama sepet tutarı 902 TL civarında. Pandemi süreci ile birlikte ağır darbe alan havayolu sektörü toparlanma imkanı buldu.

Türkiye e-ticaret karnesi

Elektronik kategorisi değerlendirildiğinde ortalama alışveriş sepeti tutarı 117 TL olurken çiçek siparişleri için 89 TL harcandı. Ayrıca yemek siparişlerinde sepet ortalaması 49 TL oldu. Alışveriş kategorisine baktığımızda yüzde 283 ile birlikte gıda ve süpermarket harcamalarında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor.

WhatsApp e-ticaret platformuna dönüşüyor: Mark Zuckerberg’in gözü döndü

Seyahat, eğlence ve sanat gibi sektörler Mayıs ayından itibaren yükseliş gösterse bile yine de yeterli düzeye ulaşamadı. Elektronik ve beyaz eşya kategorisi ise ortalama yüzde 129 civarında büyüme kaydetti. Peki siz Türkiye’deki e-ticaret sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.