GÜBİS ile artık tehlikeli ürünler ifşa oluyor!

gubis 1

Bir süredir çalışmaları devam eden GÜBİS yani Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi kullanıma sunuldu. GÜBİS nedir ve diğer detayları sizlerle.

Ticaret Bakanlığı’nın başkanlık ettiği bir komisyon ile Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi adında yeni bir portal kuruldu. İnternet üzerinden tüm vatandaşların erişimine açılan bu portalda, sağlık ve güvenlik için yeterli gereklilikleri karşılamayan ürünler ifşa ediliyor. Üstelik ürünlerin “güvensizlik nedeni” de paylaşılıyor.

Söz konusu komisyonda Ticaret Bakanlığı ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi çok sayıda bakanlık yer alıyor. Kurumlar, kendi alanlarındaki ürünlerden sorumlu şekilde bu portala güvensiz ürün girişi yapabiliyor.

GÜBİS nedir?

İçerisinde onlarca farklı kategorinin bulunduğu GÜBİS portalı, ilgili bakanlıklar tarafından piyasadan toplatılan veya çeşitli sakıncaları bulunan ürünlerin sergilendiği bir platform. Söz konusu sağlık ve güvenlik riskleri taşıyan ürünler bu portalda ithalatçıları, ürün kodları ve fotoğrafları ile birlikte listeleniyor ve bu sayede tüketicilerin bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Bakanlık tarafından yapılan tanımlama da oldukça açıklayıcı. Ticaret Bakanlığı portalını şu şekilde tanımlıyor:

gubis 2

“Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS), ülkemizde piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti gerçekleştiren yetkili kuruluşlar tarafından güvensizliği tespit edilen ürünlerin ilan edildiği bir platformdur. Bu platformda yer alan bildirimler, yetkili kuruluşlar tarafından söz konusu sisteme girilen bilgilerden oluşmaktadır. Ticaret Bakanlığı, bu platformun teknik altyapısını sağlamaktadır.

Çift SIM kartlı iPhone geliyor!

Platformda yer alan güvensizlik bildirimleri sadece bildirim konusu ürüne ilişkin tespiti içermekte olup, üretici firmanın diğer ürünlerine ilişkin bir tespit içermemektedir. Bildirimler, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bildirimler ile ilgili detaylı bilgi almak için, bildirimi gerçekleştiren yetkili kuruluşa müracaat edebilirsiniz. Bilgilerin eksikliği veya yeterliliği, bildirimi yapan yetkili kuruluşun sorumluluğundadır ve herhangi bir yasal belge niteliği taşımamaktadır”

GÜBİS nasıl kullanılır?

Portalı kullanmak için www.gubis.gov.tr veya www.guvensizurun.gov.tr adreslerini ziyaret edebilirsiniz. Ardından satın almak istediğiniz veya merak ettiğiniz ürünlere hızlı arama veya detaylı arama bölümünden ulaşabilir, son eklenen güvensiz ürünlere bakabilir veya en dikkat çeken güvensiz ürünleri listeleyebilirsiniz.