Türkiye’de salgının bitiş tarihi bilim insanları tarafından açıklandı

koronavirüs

Türkiye’de salgının bitiş tarihi ile ilgili bilim insanları tarafından bazı açıklamalar yapıldı. İşte merakla beklenen sorunun cevabı.

Pandemi ne yazık ki tahmin edilenden çok daha fazla uzadı. Bu nedenle bilim insanlarına sürekli olarak ne zaman biteceği konusunda sorular yöneltildi. Kendi alanında tanınmış isimlerden bir tanesi olan Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, salgının tahmini olarak Türkiye’de ne zaman biteceğini açıkladı.

Ona göre en önemli konu aşıların dağıtılması. Türkiye’de eğer herşey hedeflendiği gibi giderse yaz ayının sonlarında pandemi süreci tamamen bitebilir. Ancak bunun için etkili bir şekilde aşılama çalışmalarının devam etmesi gerekiyor. Aksi halde pandemi süreci bir miktar daha devam edecek.

Türkiye’de salgının bitiş tarihi aşı hızına bağlı

Türkiye’de yaşanan aşırı tedariki problemi ile ilgili konuşan Hotamışlıgil, önemli bir detay verdi. Eğer yeterli düzeyde aşı yoksa 10 milyon kişiye iki doz aşı yapmanın mantıklı olmadığını ifade etti. Bunun yerine 20 milyon kişiye bir doz aşı yapmanın daha yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Türkiye'de salgının bitiş tarihi

İlerleyen dönemlerde bazı zihinsel rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimalinden de bahsetti. Sosyal ilişkilerin iyice kötüleşmeye başladığı şu dönemlerde birçok zihinsel rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bilim insanları pandeminin özellikle psikoloji üzerinde son derece olumsuz etkiler yaratacağını düşünüyor.

30 Mayıs vaka sayısı açıklandı! En düşük seviye

Etkili bir sosyalleşme ile birlikte bu durum tamamen ortadan kalkabilir. Ancak pandeminin uzun sürmesi halinde psikolojik travmalar çok daha zorlu hale gelecek. Aşılama hızı eğer Sağlık Bakanlığı tarafından ifade edildiği gibi olursa yaz ayının sonlarında pandemi süreci Türkiye’de bitebilir. Peki sizce gerçekten de böyle bir şey mümkün mü?