E-Ticaret 2019’da da rekorlara devam ediyor. 2019’un ilk çeyreğinde internetten satın almalar yüzde 42 artarak, 28 milyar liradan 40 milyar liraya yükseldi.
E-Ticaret yine rekor kırdı. Sektör her yıl rekor üstüne rekor kırarken, son 5 yılda online alışveriş sitelerinin sayısının bin 263’ten 728’e gerilemesi dikkat çekici.Türkiye’de internetten alışveriş, 2019 yılında da hız kesmeden rekorlar kırmaya devam ediyor.
Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, geçen yılın ilk çeyreğinde 28 milyar 570 milyon lira olan kredi kartıyla internetten yapılan satın almaların, bu yılın aynı döneminde 40 milyar 668 milyon liraya yükseldiğini bildirdi.
İlk çeyrekte e-ticaretteki artışın yüzde 42 olduğunun altını çizen Kayral, şunları söyledi:
“İnternetten kredi kartıyla satın almalar, 2019’un Ocak ayında 13 milyar 433 lira, Şubat’ta 12 milyar 397 milyon lira, Mart ayında ise 14 milyar 829 milyon lira olarak gerçekleşti. 2014 yılında yıllık 40 milyar lira olan işlem hacmine 2019’da ilk çeyrekte ulaşıldı.”
Kayral, Türkiye’de online alışverişin tercih edilmesinin nedenlerinin başında en uygun fiyatlı ürüne ulaşma isteğinin geldiğinin altını çizerek,
“Online alışverişte eskiden güvenlik kaygısı vardı. O kaygı artık neredeyse tamamen yok oldu. Online alışveriş avantajlarından dolayı özellikle tercih edilir oldu. Özellikle gençler, dijital pazarın en aktif müşterisi konumunda. Karşılaştırma sitelerini çok iyi kullanarak her ürünün en uygun fiyatlısına ulaşabiliyorlar. Yeme-içme, seyahat harcamaları için fırsat sitelerinden çok özel fiyatlar alabiliyorlar. Ayrıca harcamalarını Avantajix.com gibi her alışverişte nakit para ödeyen siteler üzerinden yaparak, alışverişlerinin çok daha ucuza gelmesini sağlıyorlar” diye konuştu.
Pazar Büyüyor, Dükkânlar Kapanıyor
Kayral, e-ticaret pazarı her yıl rekor üstüne rekor kırarken, Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinin sayısının son 5 yıldır sürekli düştüğünü bildirdi.
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) aylık en az 15 bin ziyaretçisi olan e-ticaret sitelerini baz alarak 2014 ve 2019’de hazırladığı raporlara dikkati çeken Kayral, “Türkiye’de online alışveriş sitesi sayısı son 5 yıldır sürekli azalıyor. Site sayısı 2014 yılı başında bin 263 iken 2019’da bu sayı 728’e düştü. Son 5 yılda hem internetten hem de fiziksel mağazalardan satış yapan firmalara ait sitelerin sayısı 403’den 339’a, tatil-seyahat sitelerinin sayısı 234’den 95’e, sadece çevrimiçi satış yapan mağazaların sayısı ise 620’den 288’e geriledi. 6 olan yasal bahis sitesi sayısı ise değişmedi.” ifadelerini kullandı.
Kayral, E-Bay ve Amazon gibi küresel şirketlerin Türkiye piyasasına girmesinin butik şirketleri olumsuz etkilediğini; kullanıcıların butik sitelerden alışveriş yapmak yerine daha güvenli bulduğu küresel şirketlere ait büyük platformlara yöneldiğini, dijital mağaza sayısındaki düşüşün bundan kaynaklandığını sözlerine ekledi.