Mac kullanıcıları dikkat! Mac App Store’daki sahte ChatGPT uygulamalarına paranızı kaptırmayın

chatgpt

OpenAI ve ChatGPT’nin yükselişi sürüyor. Yapay zeka alanında her geçen gün daha fazla gelişme yaşanırken, diğer taraftan da teknoloji devlerinin yapay zeka yarışına da şahit oluyoruz. ChatGPT ve benzer araçlar popüler olmuşken, bazı uyanıklar da bu durumu kendi lehine çevirmeye çalışıyor. Alex Kleber isimli araştırmacı Mac App Store’da kullanıcıları dolandırmaya yönelik birçok taklit uygulama olduğunu ortaya çıkardı.

Mac App Store’u ChatGPT uygulamaları istila etmiş durumda. Güvenlik araştırmacısı Alex Kleber, Mac App Store’da derinlemesine analiz gerçekleştirdi. Aynı geliştiricilere ait çok sayıda sahte uygulama olduğunu keşfetti. Kleber’ın makalesine göre bir avuç geliştirici, diğer geliştiricileri dışarıda bırakmak ve kullanıcıları kendine çekmek için Mac App Store’u neredeyse aynı olan taklit OpenAI/ChatGPT uygulamalarıyla doldudu.

Mac App Store’da OpenAI veya ChatGPT hakkında arama yapıldığında, aynı özelliklere sahip uzun bir uygulama listesi ortaya çıkıyor. Bu uygulamalar, çalıntı veya benzer OpenAI logolarına, sahte incelemelere, aramalarda çıkmak için anahtar kelimelere sahip. Listeye göz atınca yapay zeka destekli uygulamalarda OpenAI logosunun farklı renklerle hazırlanmış benzer logoları ve açıklamalar dikkat çekiyor. Tabii ki bu uygulamaların hepsi ucuz birer taklit ve amaç ise dolandırıcılık yapmak. Kullanıcılardan belirli hizmetleri açmaları, özellikleri kullanmaları için yüksek paralar talep ediyorlar. Bu duruma kanan kullanıcılar da parasını kaptırıyor. Geliştiriciler de iyi miktarda paralar kazanıyor.

chatgpt

Geliştiricilerden söz etmişken, sahte uygulamaların arkasında neredeyse hep aynı isimler var. Mesela Pixelsbay ve ParallelWorld isimli geliştiriciler, Pakistan’da aynı ana şirketi paylaşıyor ve uygulamaların %99’u aynı koda sahip. Ara yüzler bile aynı.

Mac App Store’daki uygulamalara kanmayın. ChatGPT’yi kullanmak ücretsiz. OpenAI’ye ayda 20 dolar ödeyerek, yapay zeka aracının daha gelişmiş sürümünü kullanabilirsiniz. Bu sürüm daha hızlı yanıt veriyor ve eklentiler de kullanılabiliyor.

Alex Kleber, Apple’ı bu dolandırıcılıklara karşı katı bir tutum sergilemesi konusunda uyardı. Apple şimdilik yanıt vermese de, bu duruma el koyması bekleniyor.

TSMC, Apple için yeteri kadar 3 nm işlemci üretmekte zorlanıyor