TSMC 2 Nm Seri Üretim Hazırlıklarına Tam Gaz Devam Ediyor

tsmc 1 1

TSMC’nin 2 nm üretim süreci üzerinde çalıştığı bilinen bir şey. Bu üretim sürecinin ertelendiğine dair rivayetler vardı, ama basında çıkan yeni haberler işlerin yolunda gittiğini belirtiyor. İşte detaylar…

Geçtiğimiz haftalar içinde yayınlanan raporlarda TSMC‘nin GAA teknolojisini ilk kez uygulamakla ilgili bazı teknik sorunlar yaşadığından 2 nm sürecinde problemler olduğu iddia edildi. Tam ölçekli 2 nm seri üretimin 2026’ya ertelendiği ileri sürüldü. Fakat söz konusu iddialar TSMC’nin üst düzey yetkili ismi Zhang Xiaogang tarafından yalanlandı. Tayvan medyasından Commercial Times’ta çıkan habere göre Zhang Xiaogang, 2 nm sürecinin sorunsuz şekilde ilerlediğini söyledi. Xiaogang, “2025’te seri üretim mümkün görünüyor. Planlarımıza sadık kalmaya çalışıyoruz” dedi. 2 nm sürecinin 3 nm’ye göre %10-15 arasında performans artışı, %30 civarında güç verimliliği sağlayacağı söyleniyor.

tsmc

Diğer yandan Apple da TSMC’ye birlikte adımlar atıyor. Kısa süre önce Apple’ın operasyon müdürü Jeff Williams’ın TSMC başkanı Wei Zhejia’la görüşmek ve 2 nm çiplerin tedariğini güvence altına almak için Tayvan’a gizli ziyaret gerçekleştirdiği gündeme gelmişti. Cupertino’lu firma da yeni işlemci tasarımlarını 2 nm’ye göre geliştiriyordur. 2 nm’li ilk çip muhtemelen iPhone 17’de kullanılacak olan A19 yongası olacak. iPhone 15 Pro’larda yer alan A17 Pro çipi 3 nm ile üretildi. Yeni iPad Pro’larda bulunan M4 işlemcisi ise 3 nm sürecinin geliştirilmiş bir versiyonunu kullanıyor.

Tayvanlı üreticinin sıkı rekabette olduğu Samsung da üretim süreci için önemli adımlar atıyor. Samsung, 12-13 Haziran’da Silikon Vadisi’nde yeni yol haritasını ve üretim ekosistemini güçlendirme planlarını açıklayacak. Güney Koreli teknoloji devinin başlangıçta 2027 olarak belirlediği 1 nm seri üretim takvimini 2026’ya çekmesi bekleniyor.

Opera’ya Google’ın Yapay Zekası da Entegre Edilecek