Rapor: Apple, iPhone 15’in işlemcisini daha ucuza üretmeyi planlıyor

iphone 15

Yeni bir rapora göre Apple, iPhone 15 Pro’larda yer alacak A17 işlemci için verimliliği azaltabilecek ancak genel performansı artırabilecek daha uygun fiyatlı üretim sürecine geçmeyi planlıyor.

iPhone 15 Pro ve Pro Max’te (Farklı bir iddiaya göre Pro Max’in adı Ultra da olabilir) TSMC’nin 3 nanometre (Kısaca nm) süreciyle üretilmiş olan A17 işlemcisi yer alacak. 3 nm işlemciler, eski nesil işlemcilere göre daha yüksek performansa ve güç verimliliğine sahip. Weibo’da “Telefon çipi uzmanı” nickli bir kullanıcı üretim sürecinde bazı değişiklikler olacağını ve Apple’ın işlemci tarafında üretim maliyetini düşüreceğini belirtti.

Kaynağa göre iPhone 15 Pro’lardaki A17 işlemcisi 3 nm sürecinin farklı versiyonu olan N3B ile üretilecek. N3B, daha fazla transistör içeren güçlü işlemcilerin üretilmesini sağlıyor. Ancak kaynak 2024’te belirli bir tarihten sonra A17’nin N3E ile üretileceğini söyledi. N3E süreci ise daha düşük transistör yoğunluğuna sahip, fakat uygun fiyatı ile maliyetin düşük olmasını sağlıyor. Özetle iPhone 15 Pro ve Pro Max’in A17 işlemcisinde gelecek sene bir yerden sonra üretim süreci değişip, maliyet azaltılacak.

iphone 15

Şöyle bir durum daha var, eskiden iPhone’larda aynı yeni işlemci kullanılırdı. Fakat iPhone 14’lerde bu durum değişti. iPhone 14 ve 14 Plus’ta A15 işlemcisi varken, iPhone 14 Pro’larda da A16 yongası var. Bu durum iPhone 15 ve iPhone 16’da da devam edecektir. Büyük ihtimalle Apple, iPhone 16 ve 16 Plus modelinde de N3E ile üretilmiş A17’yi kullanacaktır.

Bu sene çıkacak olan yeni iPhone serisinde Dynamic Island’ın standart olması bekleniyor. Diğer yandan yeni iPhone’larda ekran çerçevesi biraz daha incelirken, kasa da biraz daha kavisli olacak. 2023 model tüm iPhone’larda bağlantı noktası olarak USB-C yer alacak.

iPhone 15 ailesinde 28 nm sürecine dayalı olarak üretilen OLED ekran sürücü çipi kullanılacak. Şu anda mevcut iPhone’larda kullanılan bu çip 40 nm üretim sürecine dayanıyor. Peki 28 nm ve 40 nm arasındaki fark nedir? 28 nm daha fazla güç verimi sağlayacak. Bu da iPhone 15 serisine daha uzun kullanım süresi olarak yansıyacak.

The Elder Scrolls 6 için bekleyenlere kötü haber